"Critical Consumption and sustainable development: sharing experience in Europe"


Critical Consumption and Sustainable Development: Sharing Experience in Europe
Seminarul s-a desfăşurat în luna februarie 2006, fiind organizat de Open Mind Fundation din Sofia, Bulgaria. Au participat delegaţii din Italia, Chieti – ARCI Officine Culturali, Belgia – PAC Evere, Polonia, Torun – Motyka, Spania - La Sargantana Verda. Delegaţia APDD – Agenda 21 a fost alcătuită din 3 reprezentanţi, Ana Grosu, Irina Boeru şi Alexandra Rădulescu.

Obiectivul principal al seminarului era colectarea de practici pozitive, idei şi moduri de acţiune de la participanţii internaţionali pentru ca acestea să fie diseminate în cadrul unei conferinţe organizate de fundaţia gazdă la sfârşitul vizitei. Activităţile propriu-zise au constat în participarea la trei ateliere: teorie, practică şi media. Produsele atelierului media au fost câteva materiale grafice ce ar putea fi integrate într-o ulterioară campanie de promovare a conceptului de critical consumption.

Un rezultat important al participării la seminar a fost invitaţia primită din partea a două dintre ONG-urile prezente de a participa la astfel de activităţi organizate de ele în cadrul programului Youth.

Youth Participation and Critical Consumption: sharing ideas for a responsible life-style
În perioada 29 mai – 5 iunie a avut loc in Chieti, regiunea Abruzzo, Italia, vizita de studiu internaţională „Youth Participation and Critical Consumption: sharing ideas for a responsible life-style”, organizată în cadrul programului Youth al Comisiei Europene. Organizatorii au fost două ONG-uri italiene din Chieti, Mate Infoshop şi ARCI Officine Culturali.

Numărul total de participanţi a fost de 25, dintre care 3 traineri, reprezentând 9 ţări. Asociaţia Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21 a fost invitată să participe cu o delegaţie formată din două persoane. Cele nominalizate au fost Irina Boeru şi Camelia Badea. Celelalte organizaţii participante au fost: La Sargantana Verda (Spania), Tres Puntos (Portugalia), PAC Evere (Belgia), AGSA (Germania), Mediterranean SOS (Grecia), Sabanci University (Turcia), Open Mind Foundation (Bulgaria).

Această vizită de studiu a fost o continuare orientată mai mult spre practică a aspectelor teoretice dezvoltate în cadrul unui alt eveniment pe aceeaşi temă organizat în cadrul programului Youth, seminarul Critical Consumption and Sustainable Development: Sharing Experience in Europe (februarie 2006, Sofia, Bulgaria), seminar la care au participat o parte din organizaţiile prezente.

Programul a inclus atât activităţi practice, cât şi teoretice. Cele teoretice au presupus un atelier în care au fost puse bazele unei campanii publice plecând de la informaţiile oferite de chestionarul preliminar şi o zi de activităţi de educaţie non-formală pe tema consumului critic.
Activităţile practice au fost menite să ofere participanţilor o perspectivă cât mai bună asupra situaţiei legate de consumul critic în regiunea Abruzzo, provinciile Chieti şi Pescara. Au fost organizate vizite la două ferme organice (dintre care una producea ulei de măsline), la magazinul de fair trade Primo Vere din Pescara şi la un centru de construcţie a caselor din pământ din localitatea Casalincontrada.

Un punct important din program a fost dezvoltarea de propuneri pentru colaborări viitoare între organizaţiile participante. Au fost schiţate proiecte care să fie depuse la Comisia Europeană şi/ sau la Consiliul Europei pentru finanţare în cadrul programului Youth până la sfârşitul toamnei 2006. APDD – Agenda 21 a fost implicată în trei astfel de proiecte, gândite pentru a fi găzduite de Grecia, Bulgaria şi Belgia.

 
   

 

 
   


Agenda21 © 2014