Pagina noastra de facebook :

  • Bucuresti, 31 octombrie 2012

     TOOLKIT PENTRU CRESTEREA OPORTUNITATILOR DE PARTICIPARE ALE TINERILOR CU OPORTUNITATI REDUSE

    Asociatia „Asistenta si programe pentru dezvoltare durabila – Agenda 21”, in parteneriat cu Consiliul Judetean Ilfov, organizeaza conferinta de incheiere oficiala a proiectului "Implicarea tinerilor cu oportunitati reduse in procesul de luare a deciziilor" si lansarea Toolkit-ului pentru cresterea oportunitatilor de participare ale acestor categorii de tineri.
     
    Conferinta va avea loc miercuri, 31 octombrie 2012, intre orele 11.00 – 12.30, la Centrul InfoEuropa, Calea Victoriei, nr. 88, sector 1, Bucuresti si va reuni 20 de cadre didactice si elevi, inspectori si manageri scolari din 4 unitati scolare din Bucuresti si judetul Ilfov, partenere in proiect si reprezentati ai autoritatilor publice locale din judetul Ilfov.

    In cadrul conferintei va fi prezentat un Toolkit de crestere a oportunitatilor de participare a tinerilor cu oportunitati reduse, realizat de tineri din Romania si Italia, in urma consultarilor cu reprezentanti ai autoritatilor publice locale si ai organizatiilor de tineret. Toolkit-ul contine informatii despre Programul „Tineret in Actiune”, despre principalele concepte legate de participarea tinerilor si de procesul de luare a deciziilor, precum si un Plan de Actiune pentru cresterea oportunitatilor de participare ale tinerilor, realizat de participantii din cadrul proiectului. Toolkit-ul, al carui continut este disponibil in trei limbi: romana, italiana si engleza, a fost tiparit in 600 de exemplare, dar poate fi accesat si in format electronic pe site-ul: www.youthinvolvement.ro.

    Derulat în perioada septembrie 2011 – octombrie 2012, proiectul a implicat un număr de peste 500 de tineri cu oportunităţi reduse, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai asociaţiilor de tineret. Proiectul si-a propus să întărească participarea tinerilor cu oportunităţi reduse la viaţa comunităţii, să îi echipeze pe aceştia cu competenţele necesare înţelegerii mecanismelor participării şi exercitării rolului lor de cetăţeni activi în comunităţile din care provin şi să contribuie la întărirea colaborării dintre principalii actori ai participării tinerilor: tinerii cu oportunităţi reduse, asociaţiile de tineret şi autorităţile publice, conform principiilor democraţiei reprezentative.

    Proiectul este finanţat prin Programul Tineret în Acţiune, Acţiunea 1.3 – Proiecte pentru democraţie participativă pentru tineri şi este derulat în parteneriat de Asociaţia ”Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21”, Consiliul Judeţean Ilfov, Arci Nuova Associazione Comitato Provinciale Chieti şi Informagiovani Vasto din Italia.

    Toolkit-ul Implicarea tinerilor cu oportunitati reduse in luarea deciziilor poate fi descarcat aici.

     

     

    APDD – Agenda 21 a participat la lansarea filmului documentar “FACT OR FICTION?”


    Īn data de 8 octombrie 2012, a avut loc la Camera Lorzilor din cadrul Parlamentului Marii Britanii lansarea documentarului Fact or Fiction?, un film creat de tineri din Europa şi Africa īn cadrul proiectului Realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Implicarea elevilor şi profesorilor īn programe şi proiecte de educaţie pentru dezvoltare, implementat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, linia de buget EuropeAid/127765/C/ACT/Multi.

     

    Documentarul Fact or Fiction? şi pachetul educaţional asociat au fost produse de HIVsport, unul dintre partenerii din proiect. HIVsport a derulat o competiţie internaţională care a īncurajat tinerii din ţările partenere să creeze scurt metraje care să ilustreze modul īn care sportul poate creşte gradul de informare şi conştientizare cu privire la HIV şi SIDA.

     

    Scopul final al documentarului este de a-i educa pe tineri din Europa şi Africa, īn special Africa Subsahariană, īn ceea ce priveşte HIV/SIDA. Pachetul educaţional sprijină fiecare scurt metraj şi se axează pe 2 teme de discuţie care sunt indicate la īnceputul şi finalul fiecărui film.  Cele 5 scurt metraje incluse īn documentarul final sunt:

    1. In Touch realizat de Timmins Langeveldt (Zimbabwe)
    2. Dribbled to a Second Chance realizat de  Toma Ioana, Apostu Emilia şi Blajin Oleg (Romānia)
    3. Goal for Hope realizat de Danny Lurie şi Bryan Mjiyakha (Africa de Sud)
    4. Play it Safe realizat de Takudzwa Mukiwa (Marea Britanie)
    5. Whizzkids United realizat de Whizzkids United (Africa de Sud)

     

    Documentarul poate fi vizionat pe website-ul www.hivsport.org şi www.agenda21.org.ro, de unde poate fi descărcat şi pachetul educativ.

     

    Proiectul Realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Implicarea elevilor şi profesorilor īn programe şi proiecte de educaţie pentru dezvoltare se desfăşoară pe o perioadă de 30 de luni, din decembrie 2010 pānă īn iunie 2013 şi urmăreşte implicarea tinerilor şi a cadrelor didactice din 4 ţări ale Uniunii Europene şi din Republica Africa de Sud īn procesul de elaborare şi promovare a programelor de educaţie pentru dezvoltare.

     

    Proiectul este coordonat de organizaţia Open Education Centre din Bulgaria, īn parteneriat cu asociaţia „Asistenţă şi programe pentru dezvoltare durabilă – Agenda 21” din Romānia, Carrefoure Europeo Emilia din Italia şi HIVSports din Marea Britanie. Universitatea din Fort Hare, Republica Africa de Sud, este partener asociat īn proiect.

     

    Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi asociaţia „Asistenţă şi programe pentru dezvoltare durabilă – Agenda 21” la telefon 0737062713,  sau la adresele de e-mail office@agenda21.org.ro sau agenda21_ro@yahoo.com, persoană de contact: Nina Cugler.

     

    Nina Cugler

    Preşedinte Executiv, APDD – Agenda 21


    ĪNŢELEGEREA ŞI REZOLVAREA PROBLEMELOR GLOBALE ĪNTR-UN PARTENERIAT INTERNAŢIONAL

    Asociaţia „Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21” anunţă „TABĂRA NAŢIONALĂ DE VARĂ DIN ROMĀNIA”. Aceasta se va desfăşura īn perioada 23-28 iulie 2012, īn localitatea Izvorul Mureşului şi urmăreşte cooperarea dintre profesorii si elevii romāni şi bulgari īn vederea īnţelegerii problemelor globale şi a realizarii Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

    Evenimentul este organizat īn cadrul proiectului internaţional „Realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Implicarea elevilor şi a cadrelor didactice din licee īn programe şi proiecte de educaţie pentru dezvoltare”, care se desfăşoară pe o perioadă de 30 de luni, din decembrie 2010 pānă īn iunie 2013 şi urmăreşte implicarea tinerilor şi a profesorilor din 4 ţări ale Uniunii Europene şi din Republica Africa de Sud īn procesul de elaborare şi promovare a programelor de educaţie pentru dezvoltare.

    Acest proiect este unul ambiţios, care oferă multe oportunităţi cadrelor didactice şi elevilor implicaţi, avānd īn vedere că educaţia pentru dezvoltare poate reprezenta īn momentul de faţă un răspuns pertinent la problemele globale.”, a declarat Nina Cugler, preşedinte executiv asociaţia „Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21”.

    Temele abordate vor fi: Drepturile Omului, Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului şi Problemele Globale.

    Vor participa profesori şi elevi din 11 licee din Romānia (10 din Bucureşti şi 1 din judeţul Ilfov) şi 9 elevi din Bulgaria, din oraşele Burgas şi Plevna. Invitaţii speciali vor fi profesor universtar Rumen Valchev (managerul proiectului), profesor Virginia Valova (director Open Education Centre Bulgaria) şi profesor Kamelya Krusteva (evaluatorul proiectului).

    Proiectul este coordonat de organizaţia Open Education Centre din Bulgaria, īn parteneriat cu asociaţia „Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21” din Romānia, Carrefoure Europeo Emilia din Italia şi HIVsports din Marea Britanie. Universitatea din Fort Hare, Republica Africa de Sud, este partener asociat īn proiect. Co-finanţarea este acordată de Comisia Europeană, prin linia de finanţare: Actori non-statali şi autorităţi locale īn dezvoltare. Nivelul de conştientizare şi educaţie pentru dezvoltare īn Europa.

    Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi asociaţia „Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21” la telefon / fax 021 311 40 76 sau la adresele de e-mail office@agenda21.org.ro sau agenda21_ro@yahoo.com, persoană de contact Nina Cugler.

    Comunicat de presa

    Tabăra naţională din Bulgaria


    Tabăra naţională din Bulgaria, organizată īn cadrul proiectului Realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, va avea loc īn perioada 23 – 27 iunie 2012, la Primorsko.

    Obiectivele taberei sunt:
    • Prezentarea proiectelor şcolare realizate de elevii şi profesorii din Bulgaria
    • Stabilirea de contacte şi elaborarea unor proiecte comune pe tema realizării ODM de către participanţii din Bulgaria, Romānia, Italia şi Africa de Sud
    • Pregătirea Summit-ului Tinerilor pe tema Realizării ODM īn Africa
    Tabăra se adresează elevilor şi profesorilor din Italia, Romānia, Bulgaria şi Africa de Sud. Romānia este reprezentată, prin APDD – Agenda 21, de o delegaţie compusă din 10 elevi şi 2 profesori.
    Agenda taberei include teme precum prezentarea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului, tinerii şi problemele globale, prezentarea proiectelor şcolare din Europa şi Africa, explorarea oportunităţilor de elaborare a unor proiecte internaţionale cu parteneri din Africa, dezbaterea “Pot tinerii să schimbe lumea?”.
    Pentru mai multe informaţii ne puteţi contacta la adresa de email ninacugler@agenda21.org.ro, telefon +40213114076, persoană de contact Nina Cugler.

    Jocurile Olimpice pe Drepturile Omului 2012

    Ediţia din 2012 a deja tradiţionalelor Jocuri Olimpice pe Drepturile Omului organizată de Open Education Centre din Bulgaria va avea loc īn perioada 19 – 23 iunie 2012, la Primorsko.

    Obiectivele Jocurilor Olimpice pe Drepturile Omului sunt:
    • Īnţelegerea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului şi conexiunea lor cu drepturile omului
    • Explorarea realizării ODM īn Africa (īn special reducerea mortalităţi infantile, īmbunătăţirea sănătăţii materne, combaterea HIV/SIDA, malariei şi a altor boli)
    • Analizarea şi discutarea sănătăţii reproducerii ca un drept al omului şi respectarea acestui drept īn Africa şi Europa
    • Dezvoltarea de proiecte ale tinerilor pe tema sănătăţii reproducerii īn Africa
    Jocurile Olimpice se adresează elevilor şi profesorilor din Italia, Romānia, Bulgaria şi Africa de Sud. Romānia este reprezentată, prin APDD – Agenda 21, de o delegaţie compusă din 10 elevi şi 2 profesori. Agenda include teme precum cetăţenie globală – explorarea globalizării, drepturile omului şi societatea, prezentarea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului, dezbaterea „Respectarea dreptului la sănătatea reproducerii este responsabilitatea fiecăruia dintre noi sau doar a statului şi societăţilor naţionale?”, competiţia olimpică individuală – studii de caz şi o scurtă prezentare despre sănătatea reproducerii. Pentru mai multe informaţii ne puteţi contacta la adresa de email ninacugler@agenda21.org.ro, telefon +40213114076, persoană de contact Nina Cugler.

    Centrul de Consiliere şi Orientare Profesională (CeCOP) organizează SNSPA Internship Fair
    SNSPA Intership Fair


    Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative,
    Str. Povernei, nr. 6 sector 1, Bucureşti
    e-mail: cecop@snspa.ro

    DATA: 25. 04. 2012

    Centrul de Consiliere şi Orientare Profesională (CeCOP) organizează  SNSPA Internship Fair


    Intalnire steering 21.03.2012

    Comitetul national de coordonare al proiectului Obiectivele de Dezvolare ale Mileniului. Implicarea elevilor si a cadrelor didactice īn proiecte şi programe de educaţie pentru dezvoltare a avut o intalnire in Bucuresti in data de 21 martie 2012. Obiectivele intalnirii au vizat: elaborarea curriculumui la nivel national, cursurile pe tema educatiei pentru dezvoltare in doua institutii de invatamant universitar, precum si proiectele dezvoltate de elevi si includerea in proiect a 11 noi scoli. In urma intalnirii, s-a decis structura curriculumui national, care va include programa scolara pentru disciplina optionala educatie pentru dezvoltare, lectiile dezvoltate de profesorii din cadrul scolilor participante – lectii axate pe tematica ODM si cu trimiteri / studii de caz pe tema Africii Sub-Sahariene, programele optionale si materialele care vor fi elaborate pentru cursurile ce vor fi tinute in cadrul unitatilor de invatamant superior. Curriculumul national va fi elaborat intr-o varianta tiparita si intr-una electronica. De asemenea, a fost elaborata strategia pentru implementarea proiectului la nivel universitar, si anume includerea unor module specifice educatiei pentru dezvoltare la cursurile de Relatii publice, Bazele econometriei, Succes si Esec in afaceri si Jurnalism economic din cadrul Academiei de Studii Economice, precum si la cursul Sociologia relatiilor internationale din cadrul Universitatii Nicolae Titulescu. Alte discutii au vizat metodologia de selectie a proiectelor elevilor care vor fi sprijinite financiar in cadrul proiectului, participarea elevilor si profesorilor la editia din acest an a Jocurilor Olimpice pe Drepturile Omului, precum si la Tabara nationala pentru elevi de la Izvorul Muresului, si la Tabara nationala din Bulgaria. Pentru mai multe detalii persoana de contact Nina Cugler, e-mail office@agenda21.org.ro, telefon +4021 311 40 76.

    PRIMUL CURRICULUM NAŢIONAL ĪN DOMENIUL EDUCAŢIEI PENTRU DEZVOLTARE - Bucureşti, 28 octombrie 2011

    Asociatia „Asistenta si programe pentru dezvoltare durabila – Agenda 21” anunta organizarea primei intalniri la nivel national pentru elaborarea unui curriculum in domeniul educatiei pentru dezvoltare. Intalnirea va avea loc sambata, 29 octombrie 2011, intre orele 09.00 – 16.30, la Colegiul National Gheorghe Sincai din Bucuresti si va reuni 60 de cadre didactice, inspectori si manageri scolari din 11 unitati scolare din Bucuresti si judetul Ilfov, partenere in proiect. Doamna MBELA NZUZI, PRESEDINTA ORGANIZATIEI FEMEILOR REFUGIATE IN ROMANIA va fi invitata de onoare a intalnirii. Scopul intalnirii este de a identifica posibilele conexiuni dintre prezenta programa scolara si tematica specifica educatiei pentru dezvoltare in vederea elaborarii unui curriculum national ale carui principale accente sa fie problemele globale, justitia sociala, drepturile omului si buna guvernare, analizate din perspectiva relatiei dintre tarile dezvoltate si cele mai sarace, in special tarile din Africa Subsahariana. „Acest proiect este unul ambitios, care ofera multe oportunitati cadrelor didactice si elevilor implicati, avand in vedere ca educatia pentru dezvoltare poate reprezenta in momentul de fata un raspuns pertinent la problemele globale.”, a declarat Nina Cugler, presedinte executiv asociatia „Asistenta si programe pentru dezvoltare durabila – Agenda 21”. Activitatea se realizeaza in cadrul proiectului international „Realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Implicarea elevilor si a cadrelor didactice din licee in programe si proiecte de educatie pentru dezvoltare”, proiect care se desfasoara pe o perioada de 30 de luni, din decembrie 2010 pana in iunie 2013 si urmareste implicarea tinerilor si a cadrelor didactice din 4 tari ale Uniunii Europene si din Republica Africa de Sud in procesul de elaborare si promovare a programelor de educatie pentru dezvoltare. Proiectul este coordonat de organizatia Open Education Centre din Bulgaria, in parteneriat cu asociatia „Asistenta si programe pentru dezvoltare durabila – Agenda 21” din Romania, Carrefoure Europeo Emilia din Italia si HIVSports din Marea Britanie. Universitatea din Fort Hare, Republica Africa de Sud, este partener asociat in proiect. Co-finantarea este acordata de Comisia Europeana, prin linia de finantare: Actori non-statali si autoritati locale in dezvoltare. Nivelul de constientizare si educatie pentru dezvoltare in Europa. Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati asociatia „Asistenta si programe pentru dezvoltare durabila – Agenda 21” la telefon 0737062713, sau la adresele de e-mail office@agenda21.org.ro sau agenda21_ro@yahoo.com, persoana de contact: Nina Cugler.
    Nina Cugler
    Presedinte Executiv, APDD – Agenda 21
    Descarca comunicatul

    24 Profesori – Formatori nationali in domeniul educatiei pentru dezvoltare

    Asociatia "Asistenta si programe pentru dezvoltare durabila – Agenda 21" anunta organizarea cursului national de formare a formatorilorin cadrul proiectului “Realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Implicarea elevilor si a cadrelor didactice din licee in programe si proiecte de educatie pentru dezvoltare” , proiect care se desfasoara pe o perioada de 30 de luni, din decembrie 2010 pana in iunie 2013 si urmareste implicarea tinerilor si a cadrelor didactice din 4 tari ale Uniunii Europene si din Republica Africa de Sud in procesul de elaborare si promovare a programelor de educatie pentru dezvoltare.

    Participantii, 24 cadre didactice, manageri scolari si reprezentanti ai Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti si respectiv ai Inspectoratului Scolar al judetului Ilfov, vor fi pregatiti pentru a desfasura activitati de educatie formala menite sa asigure realizarea unui Curriculum de educatie pentru dezvoltare si activitati extracurriculare cu tineriipentru realizarea unor proiectela nivelul scolii si al comunitatii.

    Temele abordatevor fi corelate celor 3 piloni din Strategia nationala de cooperare pentru dezvoltare: eradicarea saraciei si justitia sociala, dezvoltare durabila, buna guvernare si garantarea respectarii drepturilor omului .

    Activitatea se va organiza la Hotel Rina Sinaia, in perioada 30 august - 3 septembrie 2011.

    “Acest proiect este unul ambitios, care ofera multe oportunitati cadrelor didactice si elevilor implicati, avand in vedere ca educatia pentru dezvoltare poate reprezenta in momentul de fata un raspuns pertinent la problemele globale.”, a declarat Nina Cugler, presedinte executiv asociatia “Asistenta si programe pentru dezvoltare durabila – Agenda 21”.

    Proiectul este coordonat de organizatia Open Education Centre din Bulgaria, in parteneriat cu asociatia “Asistenta si programe pentru dezvoltare durabila – Agenda 21” din Romania, Carrefoure Europeo Emilia din Italia si HIVSports din Marea Britanie. Universitatea din Fort Hare, Republica Africa de Sud, este partener asociat in proiect. Co-finantarea este acordata de Comisia Europeana prin linia de finantare: Actori non-statali si autoritati locale in dezvoltare. Nivelul de constientizare si educatie pentru dezvoltare in Europa.

    Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati asociatia “Asistenta si programe pentru dezvoltare durabila – Agenda 21” la telefon 0737062713, sau la adresele de email office@agenda21.org.ro sau agenda21_ro@yahoo.com, persoana de contact Florina Pavel.

    Descarcă: Comunicatul de presă 24 Profesori – Formatori nationali in domeniul educatiei pentru dezvoltare


    Avocatul Elevului – o experiență democratică a tinerilor

    În perioada 12 iulie - 18 iulie 2011, Asociaţia “Asistenţă şi programe pentru dezvoltare durabilă – Agenda 21” organizează Şcoala de vară “Avocatul elevului – o experiență democratică a tinerilor”, activitate cuprinsă în Calendarul Activităților Educative 2011 al MECTS și susținută din fonduri ale ANST, MECTS și, respectiv, ale asociației “Asistență și programe pentru dezvoltare durabilă – Agenda 21”. Școala se va organiza la Complexul Naţional Sportiv Izvorul Mureş, din stațiunea Izvorul Mureș, județul Harghita.

    Evenimentul va reuni cca. 75 de participanţi: elevi, profesori, manageri şcolari, reprezentanţi ai inspectoratelor şcolare, "avocați ai elevului" din 10 judeţe care au implementat proiectul şi reprezentanţi ai MECTS și ai ANST.

    Şcoala de vară este menită să asigure pregătirea reprezentanților Consiliului Național al Elevilor și a președinților departamentelelor avocatul elevului de la nivelul consiliilor județene ale elevilor pentru a înțelege fundamentele proiectului și a desfășura activități conforme cu principiile și metodologia dezvoltate pe parcursul celor 4 ani de derulare a proiectului. În cadrul şcolii se vor organiza sesiuni de formare pe drepturile copilului, cu sprijinul unor formatori, experţi în domeniul drepturilor copilului, ateliere de creație menite să propună metode alternative de promovare a drepturilor copilului în şcoli. Programul școlii va cuprinde totodată transferul de know- how și bune practici referitoare la identificarea cazurilor de încălcare a drepturilor, metodologia solutionarii lor, iniţiative menite să promoveze drepturile omului / ale copilului în şcoli, conlucrarea cu cadrele didactice şi conducerea şcolii, conlucrarea cu comunităţile locale, obstacole şi modul în care au fost depăşite.

    Se estimează că pe parcursul taberei tinerii vor dobândi cunoștințe și își vor dezvolta competențe menite să îi ajute în promovarea și apărarea drepturilor lor în unități școlare și în instituirea unei mai depline culturi a drepturilor omului în ethosul școlar. Un network al participanţilor va fi creat si completat anual.


    Schimbare sediu APDD – Agenda 21

    Începand de luni, 6 iunie 2011, noul sediu al APDD - Agenda 21 este:

    Adresa:
    Str. Mircea Vulcănescu nr. 2 - 4, etaj 2, ap. 7
    Bucureşti, sector 1, cod poştal 010821, interfon 7C

    Telefon / fax: +4 021 311 40 76
    Mobil: +4 0737 062 713
    e-mail:
    office@agenda21.org.ro
    agenda21_ro@yahoo.com

    Nina Cugler - ninacugler@agenda21.org.ro
    Florina Pavel - florina.pavel@agenda21.org.ro
    Monica Cugler - monica.cugler@agenda21.org.ro


    Înţelegerea comunităţii globale prin educaţie pentru dezvoltare

    Asociaţia “Asistenţă şi programe pentru dezvoltare durabilă – Agenda 21” anunţă lansarea oficială la nivel naţional a proiectului “Realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Implicarea elevilor şi a cadrelor didactice din licee în programe şi proiecte de educaţie pentru dezvoltare”.
    Acesta se desfăşoară pe o perioadă de 30 de luni, din decembrie 2010 până în iunie 2013 şi urmăreşte implicarea tinerilor şi a cadrelor didactice din 4 ţări ale Uniunii Europene şi din Republica Africa de Sud în procesul de elaborare şi promovare a programelor de educaţie pentru dezvoltare.
    Evenimentul va avea loc vineri, 11 martie 2011, la Casa Mărgărit (Str. Mărgăritarilor nr. 2), începând cu ora 10.00.

    “Acest proiect este unul ambiţios, care oferă multe oportunităţi cadrelor didactice şi elevilor implicaţi, având în vedere că educaţia pentru dezvoltare poate reprezenta în momentul de faţă un răspuns pertinent la problemele globale.”, a declarat Nina Cugler, preşedinte executiv asociaţia “Asistenţă şi programe pentru dezvoltare durabilă – Agenda 21”.

    Temele abordatevor fi corelate celor 3 piloni din Strategia naţională de cooperare pentru dezvoltare: eradicarea sărăciei şi justiţia socială, dezvoltare durabilă, buna guvernare şi garantarea respectării drepturilor omului.

    Activităţile se vor dezvolta pe 2 componente: activităţi de formare şi activităţi de educaţie formalămenite să asigure realizarea unui Curriculum de educaţie pentru dezvoltare şi activităţi cu tineriipentru realizarea unor proiecte de educaţie pentru dezvoltare la nivelul şcolii şi al comunităţii.

    La nivel naţional vor fi implicate 11 licee (10 din municipiul Bucureşti şi 1 din judeţul Ilfov), Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Inspectorale Şcolare ale Municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov, Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile celor 6 sectoare, Societatea Română de Radio, precum şi Consiliul Municipal al Elevilor.

    Proiectul este coordonat de organizaţia Open Education Centre din Bulgaria, în parteneriat cu asociaţia “Asistenţă şi programe pentru dezvoltare durabilă – Agenda 21” din România, Carrefoure Europeo Emilia din Italia şi HIVSports din Marea Britanie. Universitatea din Fort Hare, Republica Africa de Sud, este asociat în proiect. Co-finanţarea este acordată de Comisia Europeană prin linia de finanţare: Actori non-statali şi autorităţi locale în dezvoltare. Nivelul de conştientizare şi educaţie pentru dezvoltare în Europa.

    Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi asociaţia “Asistenţă şi programe pentru dezvoltare durabilă – Agenda 21” la telefon / fax 021 311 40 76 sau la adresele de email office@agenda21.org.rosau agenda21_ro@yahoo.com, persoană de contact Nina Cugler.

    Descarcă: Comunicatul de presă Realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului


    Conferința finală – proiect “Întărirea Guvernării de Mediu în București”

    În data de 13 decembrie 2010 Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21, a marcat încheiere proiectului “Întărirea Guvernării de Mediu”, prin conferința finală de evaluare “Parteneriat pentru o nouă calitate a mediului în București”, desfășurată la Cercul Militar Național.
    Conferința a beneficiat de prezenta unei delegații norvegiene, condusă de domnul Trygve Westgard, primarul Municipiului Askim, instituție parteneră în proiect. În vederea realizarii unei interacțiunii a experților din Norvegia și a celor din România, la conferință au participat reprezentanți ai Primăriei Municipiului București și ai Primăriilor din cele șase sectoare, reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului, și reprezentanți ai programului Innovation Norway în România, care au prezentat oportunități de finanțare și networking în domeniul dezvoltării durabile și al cooperarii economice între România și Norvegia.
    în cadrul conferinței au fost evaluate rezultatele obținute în proiectul “Întărirea guvernării de mediu din Bucureşti” . Referindu-se la rezultatele proiectului, Nina Cugler, preşedinte executiv al asociaţiei Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21, a declarat: “Întărirea Guvernării de mediu în București a reunit într-un singur proiect o mare diversitate de resurse umane și instituționale, actori din toate mediile sociale, care joacă un rol important pe scena politicilor de mediu: ONG-uri, autorități ale administrației publice, instituții publice centrale și locale, instituții academice, unități de învățământ, cadre didactice, companii private, structuri asociative ale autorităților locale din țară și din Norvegia, Televiziunea Publica din România și alte instituții media, personalități din viața publică, tineri voluntari, etc. Parteneriatul public-privat realizat în cadrul proiectului a contribuit la o utilizare mai eficientă a resurselor pentru realizarea unui scop comun: soluții/ răspunsuri pentru probleme ale comunităților locale, a conferit mai multă credibilitate autorităților locale și a contribuit la creșterea gradului de încredere a cetățenilor în acestea, generând rezultate semnificative și un impact major cu fonduri minime.”
    “Întărirea Guvernării de Mediu în București” este un proiect coordonat de asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21, în parteneriat cu Primaria Municipiului București, Primăria Askim – Norvegia și Inspectoratul Școlar al Muncipiului București. Proiectul este finanțat de Guvernul Norvegiei, prin intermediul Programului Norvegian de Cooperare pentru crestere economica si dezvoltare sustenabila in Romania.


    Catalog de proiecte “Eco-voluntari pentru București”

    A fost lansat catalogul de proiecte “Eco-voluntari pentru București”. Catalogul conține 12 proiecte de mediu, dezvoltate de echipele de eco-voluntari din cele 12 licee implicate în proiectul “Întărirea Guvernării de Mediu în București”. Proiectele sunt rezultatul celor 4 sesiuni de formare dedicate elevilor și cadrelor didactice implicate în proiect, pe parcursul cărora aceștia au luat parte la module de scriere de proiecte, dezvoltare durabilă și teme de mediu. Cele 12 proiecte se adresează problemelor de mediu identificate în comunitate de către echipele de eco-voluntari, având, astfel, o dimensiune locală. Printre inițiativele propuse de elevi în proiectele lor se numără acțiuni de igienizare a zonelor verzi și a parcurilor, refacerea zonelor verzi din curtea liceelor, acțiuni de informare și educare, acțiuni de colectare selectivă a deșeurilor și de reciclare.
    Prezentarea celor 12 proiecte incluse în catalogul “Eco-voluntari pentru București” a avut loc în data de 30 octombrie 2010, la Colegiul Național “Gheorghe Șincai”, în prezența reprezentanților companiilor private: Eco-X, Remat Holding și Carpatcement, companii care au răspuns invitației noastre de a susține tinerii și acțiunile acestora pentru un mediu mai sănătos. Proiectele beneficiază și de sprijinul autorităților publice locale, partenere în cele 12 proiecte.

    Sesiune de formare a facilitatorilor în cadrul proiectului “Un gen diferit, o șansă egală”

    Între 24 și 28 ianuarie a avut loc cursul de formare pentru facilitatori în cadrul proiectului “Un gen diferit, o șansă egală”. 24 de tineri voluntari, reprezentanți ai Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din sectoarele 1, 3, 4 și 6, precum și DGASPC – Ilfov, au luat parte timp de 5 zile la un curs de formare pe teme ca: drepturile omului, educația pentru drepturile omului, egalitatea și discriminarea de gen și probleme specifice de gen ca violența domestică sau abuzul. În cadrul cursului a fost folosit un mix educațional non-formal ca a inclus prezentarea de aspecte teoretice, dar mai ales activități interactive: simulări, studii de caz, jocuri, schimbul de bune practici. Principalele instrumente de lucru utilizate în timpul cursului de formare au fost manualele elaborate de Consiliul Europei: Compass și Gender Matters, instrumente ce vor fi folosite și în activități desfășurate de participanți în perioada următoare. Cursul a facilitat o cunoaștere aprofundată a drepturilor omului și a educației pentru drepturile omului, a Consiliului Europei și a activității acestuia în domeniul tineretul, a problematicii specifice de gen și a instrumentelor de lucru elaborate de Consiliul Europei, precum și a principiilor educației nonformale și a procesului de învățare prin experiență.
    În perioada februarie-mai, participanții la curs vor organiza câte 4 workshop-uri în cadrul cărora vor lucra cu tineri și copii ce provin din medii dezavantajate, cu risc ridicat de discriminare de gen: tineri cu risc de abandon, tineri și copii din centrele de zi sau de plasament, tineri aflați în asistență. În cadrul workshop-urilor vor fi utilizate activități din manualele Compass, Gender Matters și Compasito.
    “Un gen diferit, o șansă egală” este un proiect pilot de educație pentru drepturile omului, finanțat de Consiliul Europei prin Fundația Europeană pentru Tineret. Scopul proiectului este de a reduce gradul de discriminare de gen și de a promova egalitatea de gen prin implicare activă a tinerilor din cartiere dezavantajate în activități de educație pentru drepturile omului, utilizând ca instrumente de lucru manualele Gender Matters și Compass.

    Un gen diferit, o șansă egală

    În octombrie 2010, Asociația ”Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21” a lansat un nou proiect intitulat “Un gen diferit, o șansă egală”. Proiectul este un proiect pilot, care include un curs de formare pe teme de egalitate de gen și educație pentru drepturile omului, urmat de desfășurarea unor ateliere de lucru. “Un gen diferit, o șansă egală” este finanțat de Consiliul Europei, prin intermediul Fundației Europene pentru Tineret. 
    Scopul proiectului este de a reduce gradul de discriminare de gen și de a promova egalitatea de gen prin implicarea activă a tinerilor din cartiere dezavantajate în activități de educație pentru drepturile omului, utilizând ca instrumente de lucru manualele Consiliului Europei: Gender Matters și Compass. 
    Cursul de formare este adresat tinerilor voluntari care provin din cartiere dezavantajate din București sau care lucrează cu grupuri cu risc ridicat de discriminare de gen și violență domestică. Participanții la curs vor acționa ca multiplicatori, susținând ateliere de lucru cu copii și tineri afectați de inegalitatea de gen și de discriminare.
    Proiectul este desfășurat în parteneriat cu Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului din sectoarele 1, 3, 4, 6 ale Municipiului București și cu DGASPC-Ilfov.
    În cadrul proiectului au avut loc, deja, doua întâlniri pregătitoare. Cursul de formare se va desfășura în perioada 24-28 ianuarie și va avea un număr de 24 de participanți.

    Schimb de experiență în Norvegia

    În perioada 19 – 24 septembrie  o delegatie  formată din Nina Cugler, Preşedinte Executiv, manager  proiect,  Dana Stănculescu, consilier superior , Directia învăţământ, PMB şi Costel Nedelcu, consilier general PMB a participat la o vizită de lucru în Norvegia.
     Agenda deplasării delegaţiei în Norvegia a cuprins întâlniri la: Innovation Norway (sediul Central din Oslo),  Primăria Oraşului Oslo, Primăria Oraşului Askim, Asociaţia Autorităţilor Locale şi Regionale din Norvegia (KS) şi în Regiunea Ostfold, vizita unei staţii de reciclare a gunoaielor din orasul Moss.

    20 septembrie – Innovation Norway

    Au fost prezentate etapele de derulare ale proiectului „Strengthening the Environmental Guvernance in Bucharest” şi rezultatele obţinute până în prezent. Domnul Tore Lasse By, directorul Programului Innovation Norway pentru Bulgaria şi România, a prezentat noile oportunităţi de finanţare din cadrul granturilor EEA Grants şi Innovation Norway.

     

    Discuţiicu domnul Tore Lasse By, directorul Programului Innovation Norway pentru Bulgaria şi România

     


    21 septembrie 2010 - Primăria Oraşului Oslo

    A fost prezentat proiectul „Strengthening the Environmental Guvernance in Bucharest” şi rezultatele obţinute până în prezent.
    A avut loc un schimb de experienţă privitor la structura administrativă a celor două oraşe şi oportunităţile de cooperare pe proiecte, în domenii de interes reciproc.

     

    Primăria Oraşului Oslo
    Discuţii cu dl. Theis Juell Theisen
    şi dl. Bjarne Johannessen

     


    21 septembrie 2010 - Asociaţia Autorităţilor Locale şi Regionale din Norvegia (KS)

    Doamna Elita Cakule, Director pentru Proiecte Internaţionale, a prezentat structura şi modul de funcţionare a autorităţilor administraţiei publice locale şi regionale din Norvegia şi Strategia pentru Proiecte Internaţionale.

    Doamna Gunnbjorg Naavik, consultant special, a prezentat programele şi proiectele dezvoltate de KS la nivel internaţional.

     


    22 septembrie 2010, Primăria Oraşului Askim

    Întâlnire cu domnul Trygve Westgard, primarul Oraşului Askim. Discutarea oportunităţilor de continuare a parteneriatului şi extindere a proiectului în cooperare cu noi parteneri din regiunea Ostfold. Reţeaua climatică în regiunea Ostfold a fost prezentată de Dl. Alf S. Johansen

     

    Domnul Trygve Westgard, primarul Oraşului Askim şi viceprimarul Oraşului Askim prezintă delegaţiei una dintre cele mai mari lucrări de infrastructură

     


    23 septembrie 2010, Regiunea Moss

    Doamna Mariana Oberti, reprezentant al consiliului județean și reprezentanţi ai Companiei MOVAR care asigură managementul deșeurilor în Regiunea Moss. Prezentarea unor proceduri privind colectarea deşeurilor, sortarea şi refolosirea lor.

     


    Conferinţa Reţelei Climatice din Regiunea Ostfold. Dialog si schimb de experienţă pentru identificarea unor noi oportunitati de parteneriat pe proiecte de interes comun.


    Eco-voluntari pentru București

    Asociaţia Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21a lansat joi, 28 octombrie 2010, cea de-a doua etapă a campaniei „Aeriseşte Bucureştiul !”. Evenimentul a avut loc la Muzeul Municipiului Bucureşti în prezenţa  Excelenţei Sale,  domnul Øystein Hovdkinn, Ambasadorul Norvegiei în România şi a stilistei Adina Buzatu , în calitate de invitaţi speciali.

    Lansarea a inclus conferinţa de presă, deschiderea oficială a expoziţiei de fotografie Eco-itinerarii prin Bucureşti ” şi parada costumelor din materiale reciclabile . Expoziţia cuprinde 150 de fotografii, mărturii ale unui oraş „eco”, dar şi imagini care surprind zonele „gri” ale capitalei, sufocată de aglomeraţia de maşini, construcţii care urâţesc peisajul, gunoaie care tronează pe stradă sau pe spaţii verzi. Parada costumelor a beneficiat de sprijinul stilistei Adina Buzatu.

    Referindu-se la eveniment, Nina Cugler, preşedinte executiv al asociaţiei Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21, a declarat:


    Fotografiile, împreună cu cele 54 de costume din materiale reciclabile, reprezintă maniera specifică în care tinerii eco - voluntari, elevi ai 12 licee din capitală, au încercat să transmită un mesaj locuitorilor Bucureştiului: calitatea vieţii noastre depinde de noi toţi, de atitudinea pe care o adoptăm faţă de mediu; noi tinerii dorim un mediu mai curat, mai puţin poluat, mai aerisit. Iar aerisirea Bucureştiului este posibilă numai prin schimbarea atitudinii locuitorilor săi .”

    Descarcă:

    Comunicatul de presă Eco-Voluntari pentru București

     

    Aerisește Bucureștiul!

    Asociaţia Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă - Agenda 21 are plăcerea de a vă invita la lansareacelei de-a doua etape a campaniei Aeriseşte Bucureştiul!. Evenimentul va avea loc în data de 28 octombriea.c., orele 16.30 , la Muzeul Municipiului Bucureşti (Bd. I.C. Bratianu nr. 2), şi va include:

    • 16.30 – Conferinţa de presă
    • 17.00 – Deschiderea oficială a expoziţiei foto “Eco-itinerarii prin Bucureşti”
    • 17.15 – Parada costumelor din materiale reciclabile

    Atât fotografiile, cât şi costumele au fost realizate de elevi din 12 licee din Bucureşti, eco-voluntari în cadrul proiectului.

    Evenimentul face parte din proiectul „Întărirea guvernării de mediu în Bucureşti” şi este realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi cu sprijinul Muzeului Municipiului Bucureşti.


     

    86,2 % dintre cetăţeni declară că ştiu cazuri de corupţie

    Asociaţia Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21 anunţă lansarea publică a studiului: „Percepţia cetăţenilor asupra corupţiei din instituţiile publice: cauze, practici, prevenire”. Studiul este elaborat în cadrul proiectului „Corupţia ne priveşte pe toţi!”, proiect finanţat de Uniunea Europeană prin programul Facilitatea de Tranziţie 2007 - Consolidarea sprijinului societăţii civile în lupta împotriva corupţiei” ,şi coordonat de Asociaţia Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă - Agenda 21, în parteneriat cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.

    Conform studiului, frecvenţa cu care cetăţenii merg la diferite instituţii publice în vederea rezolvării unei probleme este destul de scăzută.


    50,3% merg mai rar de o dată pe an sau niciodată la primărie. În ceea ce priveşte gradul de cunoaştere a unor cazuri de corupţie, 36,9% dintre respondenţi au declarat că ştiu cazuri de corupţie, prin experienţa personală sau din presa locală, procentul celor care au dat exemple din totalul celor care au afirmat acest lucru, este de 86,2%.
    44% dintre exemplele date se referă la situaţii generale de rezolvare a unei probleme prin plăţi informale (şpagă/mită la medic, la şcoală, la poliţie sau la angajare). Alte exemple de cazuri de corupţie identificate: tratament discriminatoriu şi nepotism (2,52%), achiziţii publice şi utilizarea nejustificată a banilor publici (2,52%), cazuri de corupţie în care au fost implicaţi actori locali sau reprezentanţi ai administraţiei locale şi centrale, politicieni (21%).
    În ceea ce priveşte sursele de informare cu privire la corupţie , mass-media se află pe primul loc ca sursă credibilă în furnizarea informaţiilor despre corupţie, fiind menţionată de 73,54% dintre cetăţeni.


    DESCARCĂ

    STUDIUL PERCEPTIA CETATENILOR ASUPRA CORUPTIEI DIN INSTITUTIILE PUBLICE
    COMUNICATUL DE PRESĂ

    Schimbarea sediului APDD Agenda21

    Începând de luni, 28 iunie 2010, sediul APDD Agenda 21 s-a mutat în

    Str. Popa Tatu nr. 78 Et. 5, Ap. 10, sector 1, București

    Telefon / Fax: 021 311 40 76

    Întărirea Guvernării de Mediu în Bucureşti

    Un nou eveniment a avut loc în cadrul proiectului Întărirea Guvernării de Mediu în Bucureşti. De această dată atenţia a fost asupra funcţionarilor publici cu responsabilităţi în ceea ce priveşte situaţia mediului în Bucureşti. 40 de funcţionari publici cu responsabilităţi în departamentele de mediu din cadrul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, din cadrul Primăriilor de Sector sau din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului – Bucureşti, au participat la un curs de formare desfăşurat pe durata a patru zile în perioada 14-17 iunie. Participanţii la curs au beneficiat de experienţa şi cunoştinţele a patru experţi norvegieni, lectori în cadrul cursului, care s-au concentrat asupra realizării un schimb de bune practici, exprienţe şi soluţii privind problemele de mediu în Bucureşti.


    Cursul a abordat probleme de strategie, privind integrarea problemelor de mediu şi a problemelor de dezvoltare durabilă în planificarea strategica la nivel local şi naţional, probleme de mediu cum ar fi schimbările climatice, energia curată şi managementul resurselor umane, educaţia cetăţenilor pentru protecţia mediului şi studii de caz pe problemele de mediu la nivel global şi soluţii în special în următoarele domenii: transport şi trafic, construcţii şi clădiri, management deşeurilor şi participarea activă a cetăţenilor.

    Cursul a urmărit de asemenea şi facilitarea conectării Municipalităţii Bucureşti la Reţeaua Climatică din Norvegia, precum şi identificarea paşilor şi măsurilor necesare pentru crearea unei Reţele Climatice naţionale în România.


    Sesiunea de formare a funcţionarilor publici în cadrul proiectului „CORUPŢIA NE PRIVEŞTE PE TOŢI!”

    Între 19 – 21 mai 2010 a avut loc cursul de formare al funcţionarilor publici care vor face parte din task - force constituit în cadrul fiecărei instituţii partenere în proiect.  Scopul sesiunii este pregătirea funcţionarilor publici ca formatori la nivel local.

    La curs au participat 32 de persoane, selectate din rândul personalului de conducere, iar modulele de formare au fost: legile transparenţei, ale codului de conduită a funcţionarilor publici, legea integrităţii, politici şi strategii anticorupţie, precum şi proceduri administrative necesare pentru prevenirea şi combaterea corupţiei, metode de formare a adulţilor. Au fost, de asemenea, prezentate studii de caz, exemple de bune practici, inclusiv din ţări membre ale Uniunii Europene.

    Intarirea Guvernarii de Mediu in Bucuresti


    Sesiunea face parte din proiectul “Corupţia ne priveşte pe toţi!”, derulat de Asociaţia Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă Agenda 21, în parteneriat cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Societatea Română de Radio şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj -Napoca sunt asociaţi.
    Proiectul “Corupţia ne priveşte pe toţi!” este co-finanţat de Uniunea Europeană, prin intermediul programului Facilitatea de tranziţie 2007 – Consolidarea sprijinului societăţii civile în lupta împotriva corupţiei.


    Sesiune de formare a voluntarilor în cadrul proiectului CORUPŢIA NE PRIVEŞTE PE TOŢI!

    În perioada 9 -11 aprilie 2010 s-a desfăşurat la Buşteni cursul de formare a tinerilor voluntari în cadrul proiectului „Corupţia ne priveşte pe toţi!”.

    Cursul s-a adresat unui număr de 30 de tineri, şi scopul acestuia a fost să îi instruiască pe voluntari cu privire la pachetul de legi specifice pentru reforma administraţiei, cu accent pe legile transparenţei în actul de administraţie, Codul de conduită al funcţionarilor publici, Strategia Naţională Anticorupţie şi Strategia Anticorupţie  pentru administraţia publică locală. Totodată, cursul a inclus şi un modul de comunicare eficientă şi proceduri de monitorizare.

    Intarirea Guvernarii de Mediu in Bucuresti


    Cu acestă ocazie, voluntarilor le-a fost prezentat proiectul, obiectivele acestuia, responsabilităţile lor în cadrul proiectului.
    Grupul de voluntari va funcţiona în toate cele 6 locaţii ale proiectului : Bucureşti, Cluj,Dolj, Ilfov, Harghita şi Neamţ.

    Sesiunea face parte din proiectul “Corupţia ne priveşte pe toţi!”, derulat de Asociaţia Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă Agenda 21, în parteneriat cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Societatea Română de Radio şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj -Napoca sunt asociaţi.
    Proiectul “Corupţia ne priveşte pe toţi!” este co-finanţat de Uniunea Europeană, prin intermediul programului Facilitatea de tranziţie 2007 – Consolidarea sprijinului societăţii civile în lupta împotriva corupţiei.

    Lansarea proiectului CORUPŢIA NE PRIVEŞTE PE TOŢI!


    Asociaţia Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă - Agenda 21a lansat proiectul „Corupţia ne priveşte pe toţi!”. Evenimentul a avut loc în data de 17 februarie 2010, în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii instituţiilor publice locale, partenere în proiect.

    Scopul proiectului este crearea unui model de parteneriat public - privat între instituţii/autorităţi publice locale şi societatea civilă  în vederea prevenirii şi combaterii  corupţiei, prin instituirea unor mecanisme de monitorizare a modului în care se pune în practică legislaţia specifică şi Strategia Naţională Anticorupţie în 16 instituţii şi autorităţi publice locale din judeţele Cluj, Dolj, Ilfov, Harghita, Neamţ şi din Municipiul Bucureşti.

    Intarirea Guvernarii de Mediu in Bucuresti



    Activităţile principale sunt:

    • formarea a 320 de funcţionari publici pe teme legate de legile transparenţei, codul de conduită al funcţionarilor publici, legea integrităţii, politici şi strategii anti-corupţie, precum şi proceduri administrative necesare pentru prevenirea şi combaterea corupţiei;
    • implicarea a 30 de voluntari în demersul propus prin proiect;
    • elaborarea unui studiu de percepţie asupra corupţiei, prin chestionarea a 1200 de cetăţeni;
    • transferul de know –how şi bune practici din Belgia, în ceea ce priveşte tematica proiectului;
    • constituirea a 6 grupuri de acţiune locală pentru prevenirea şi combaterea corupţiei.

    Partenerul principal este Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Societatea Română de Radio şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj -Napoca sunt asociaţi.

    Proiectul “Corupţia ne priveşte pe toţi!” este co-finanţat de Uniunea Europeană, prin intermediul programului Facilitatea de tranziţie 2007 – Consolidarea sprijinului societăţii civile în lupta împotriva corupţiei.

     

    Vino să Aerisim Bucureştiul!

    Banner Aeriseste Bucurestiul

    Vino să Aerisim Bucureştiul! Sămbătă, 5 iunie, la ora 10:00, ne vedem la Piaţa Presei Libere pentru a da startul campaniei AERISEŞTE BUCUREŞTIUL, într-un marş al eco-voluntarilor pentru Bucureşti. De la ora 17:00 ne întâlnim în Parcul Herăstrău, Grădina de Vară pentru un spectacol eco, susţinut de elevi din 12 licee din Bucureşti şi invitaţii lor. AERISEŞTE BUCUREŞTIUL este o campanie publică de informare şi responsabilizare în ceea ce priveşte problemele de mediu ale capitalei.

    Campania face parte dintr-un proiect de mediu complex, „Intarirea guvernarii de mediu in Bucuresti”, proiect derulat in parteneriat de catre APDD – Agenda 21, Primaria Askim din Norvegia, Primaria Muncipiului Bucuresti si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si finantat din fonduri acordate de catre Guvernul Norvegiei, prin intermediul Programului Norvegian de Cooperare pentru crestere economica si dezvoltare sustenabila in Romania.

    Pentru mai multe detalii intră pe www.aerisestebucurestiul.ro.

    Sesiune formare pentru elevi in cadrul proiectului Intarirea Guvernarii de Mediu in Bucuresti

    Sâmbătă, 13 februarie, în sala Amfiteatru a Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr”, a avut loc prima sesiune de formare pentru elevi şi cadre didactice din 12 unităţi şcoalre din Bucureşti. Aceasta reprezintă prima întâlnire de formare dintr-o serie de 4 astfel de sesiuni şi a reunit echipele de proiect, formate din 2 elevi şi un cadru didactic din fiecare unitate de învăţământ, care vor lucra  împreună cu unul dintre cei 12 voluntari din grupul Eco-voluntarilor pentru Bucureşti pentru organizarea campaniei de mediu „Aeriseşte Bucureştiul!” şi pentru elaborarea de proiecte  pe teme specifice protecţiei mediului.

    Intarirea Guvernarii de Mediu in Bucuresti

    Liceele implicate în proiect sunt următoarele: Liceul Teoretic “C-tin Brâncoveanu”, Colegiul Tehnic Media, Şcoala Superioară Comercială "N. Kretzulescu, Liceul Teoretic "Grigore Moisil", Colegiul Naţional “Emil Racoviţă”, Colegiul Naţional “Matei Basarab”, Liceul Bilingv DECEBAL, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară “Dumitru Moţoc”, Liceului Teoretic "Mihail Sadoveanu", Colegiul Naţional “Gheorghe Şincai”, Liceul Teoretic „Ion Neculce”.

     

    Noutăţi în cadrul proiectului Întărirea Guvernării de Mediu în Bucureşti

    În data de 09 februarie a avut loc întâlnirea echipei lărgite de implementare a proiectului Întărirea Guvernării de Mediu în Bucureşti, proiect derulat în parteneriat de către APDD – Agenda 21, Primăria Askim din Norvegia, Primăria Municipiului Bucureşti si Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi finanţat din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei, prin intermediul Programului Norvegian de Cooperare pentru creştere economică şi dezvoltare sustenabilă în Romania.
    În cadrul întâlnirii s-a discutat tematica celor 2 cursuri de formare realizate de către 5 experţi norvegieni  pentru 40 de functionari publici  care îşi desfăşoară activitatera în domeniul protecţiei mediului şi educaţiei eco - civice în Bucureşti. Obiectivul cursurilor  va fi sa ii ajute pe participanti sa inteleaga „ aspectele globale referitoare la mediu” si sa le dezvolte competente pentru inglobarea acestora in planificarea locală de mediu.  Cursurile vor prilejui un util schimb de experienţă între profesionişti norvegieni şi români.
    Participanţii au  fost informaţi în legătură cu structura şi componentele campaniei de mediu „Aeriseşte Bucureştiul”, organizată în cadrul proiectului.  S-a stabilit ca lansarea campaniei să aibă loc în data de 5 iunie – Ziua internaţională a Mediului. S-au făcut propuneri cu privire la activităţile ce se vor desfăşura în cadrul campaniei şi s-au ales elementele de vizibilitate: poster, flyer şi alte materiale promoţionale.
    Din echipa lărgită de implementare a proiectului Întărirera Guvernării de mediu în Bucureşti fac parte,  funcţionarii publici din cadrul Primăriei Muncipiului Bucureşti, Direcţia pentru protecţia mediului şi educaţie eco-civică, Direcţia pentru Învăţământ, din cadrul Primăriilor de Sector, al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti şi din cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

     

    ABCD... Multiplicator pentru Drepturile Omului

    Asociaţia Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21 organizează în perioada 26-30 ianuarie un curs de formare formatori, la care vor participa 20 de multiplicatori – lucrători de tineret, voluntari, lideri de tineret, traineri, educatori sau facilitatori – reprezentând asociaţiile de tineret din Bucureşti şi zonele vecine. Cursul de formare face parte din proiectul ABCD... Multiplicator pentru Drepturile Omului, derulat de catre APDD – Agenda 21 cu suportul Consiliului Europei, prin intermediul Fundaţiei Europene pentru Tineret. Desfăşurat în perioada octombrie 2009 – august 2010, proiectul îşi propune să contribuie la îmbunătăţirea calităţii proiectelor locale şi a practicilor de educaţie pentru drepturile omului cu copiii şi tinerii prin explorarea şi îmbunătaţirea competenţelor multiplicatorilor.

    Printre obiectivele cheie ale proiectului se numără:

    • Familiarizarea participanților cu conceptele cheie, metodele, provocările educației pentru drepturile omului și cu principalele priorități ale politicii de tineret la nivel european și local;
    • Introducerea anumitor instrumente pentru educatori, în special a manualelor Compasito și Compass ca punct de plecare pentru dezvoltarea activităților non-formale și a inițiativelor cu copii și tineri la nivel local și/sau internațional;
    • Încurajarea elaborării și dezvoltării proiectelor de multiplicare pe educație pentru drepturile omului cu copii;
    • Informarea participanților cu privire la potențialul programelor europene de tineret dezvoltate pe cetățenie, participare și drepturile omului și explorarea potențialului viitoarelor proiecte europene

    Proiectul urmărește crearea unui model de implementare a activităților de educație pentru drepturile omului cu copii și tineri, având tinerii ca promotori. Multiplicatorii vor iniția şi dezvolta activități de multiplicare încă din faza imediat următoare cursului de formare, într-o perioadă de tutoring în care vor beneficia de sprijinul a doi experţi în domeniul managementului de proiect şi al educaţiei pentru drepturile omului. Se estimeză că pe durata celor 4 întâlniri ce vor avea loc în timpul perioadei de tutorat, vor fi elaborate cel puțin 5 proiecte noi. Proiectul va folosi metodele educației non-formale și o abordare participativă. Printre aspectele metodologice cheie menționăm: lucrul în echipă, participarea activă, aportul teoretic, dar și practic, exerciții de simulare sau studii de caz referitoare la mediul în care participanții își dezvoltă muncă de zi cu zi.

     

    Vizită de studiu în Norvegia

    În perioada 4 - 8 noiembrie 2009, doi experţi români, Monica Nazare– Director Executiv – Direcţia Protecţia Mediului şi Educaţie Eco-civică şi Daniela Stănculescu – consilier – Direcţia Învăţământ, s-au deplasat la Primăria din Askim - Norvegia şi la Asociaţia Autorităţilor Locale şi Regionale din Norvegia. Deplasarea a avut loc în cadrul programului „Întărirea Guvernării de Mediu în București” derulat de Asociaţia Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21 în parteneriat cu Primăria Askim, Primăria Municipiului Bucureşti și Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

    În cadrul vizitei de studiu cei doi experţi români s-au întalnit cu Primarul Oraşului Askim şi cu experţi norvegieni. Discuțiile au avut în vedere strategii comune cu privire la domeniul dezvoltării durabile cu impact în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă şi a altor poluanţi cu efect asupra calităţii aerului, a solului şi a apei.

    Vizita a prilejuit un util schimb de experiență și bune practici în domeniul protecției mediului și pregătirea unei Rețele pentru Schimbările Climatice care va reuni primării din Norvegia și municipiul București.

    Experții au apreciat deplasarea ca fiind benefică pentru activitatea pe care o desfăşoară în cadrul instituţiei, pentru punerea în aplicare a strategiei de dezvoltare a Municipiului Bucureşti şi pentru educaţia în domeniul dezvoltării durabile. În etapa imediat următoare va începe pregatirea sesiunilor de training pentru tineri şi pentru funcţionarii publici care lucrează în departamentele de mediu din capitală.

    Inovaţie şi calitate în sectorul public

    În data de 20 octombrie au fost marcate două evenimente importante cu ocazia conferinţei finale a proiectului Carta cetăţenilor - proiect PHARE 2006: conferinţa „Inovaţie şi calitate în sectorul public” şi încheierea concursului celor mai bune practici din sectorul public prin premierea câştigătorilor. Proiectul Carta cetăţenilor a fost  implementat de asociaţia Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21 în parteneriat cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.

    Evenimentul din 20 octombrie a numărat 120 de participanţi, printre aceştia numărându-se conducerea celor două instituţii partenere în implementarea proiectului, reprezentanţi ai celor 15 instituţii ale administraţiei publice locale partenere, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor din alte 16 judeţe care şi-au exprimat dorinţa de a prelua modelul de evaluare experimentat în cadrul proiectului. De asemenea, au fost prezenţi reprezentanţi ai monitorilor – voluntari în cadrul proiectului şi ai ONG-urilor active în domeniul reformei administraţiei publice şi promovării democraţiei.

    Principalele subiecte dezbătute au fost:

    • Mizele, desfăşurarea şi rezultatele proiectului
    • Rolul societăţii civile în realizarea unei administraţii performante în România
    • Implicarea partenerilor principali, ANFP şi TVR în proiect
    • Partenerii locali şi rolul lor în realizarea proiectului
    • Importanţa percepţiei cetăţenilor în calitatea serviciilor oferite de către instituţiile şi autorităţile publice locale
    • Experienţa monitorizării funcţiei publice

    În deschiderea conferinţei a luat cuvântul preşedintele ANFP, dl Andras Zsolt Szakal care a făcut o scurtă prezentare a obiectivelor proiectului, plasând realizările de la sfârşitul perioadei de implementare în contextul general al reformei administraţiei publice româneşti. A pus accent pe transparenţa de care trebuie să dea dovadă instituţiile publice şi mai ales pe eficientizarea procesului de propunere a politicilor publice. De asemenea, domnia sa a apreciat pozitiv colaborarea de durată cu APDD – Agenda 21, oferind-o ca exemplu de parteneriat public - privat care contribuie la realizarea reformei.
    În continuare, domnul Vasile Gherasim, membru al Consiliului de Administraţie, din cadrul Senatului României, a apreciat acest proiect, considerându-l un pare pas făcut în administraţia modernă, asigurând tot sprijinul autorităţilor în orice iniţiativă , iar domnul Mihai Cristian Atănăsoaie, prefectul Municipiului Bucureşti, a evidenţiat această zi ca fiind una care marchează bunele practici, fapt ce dovedeşte ascensiunea şi orientarea serviciilor publice către standardele Uniunii Europene.
    Domnia sa a prezentat o parte dintre proiectele derulate de Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti în acest sens care nu fac decât să evolueze şi să asigure o mai bună colaborare a instituţiilor publice cu societatea civilă care să facă “lucrurile trebuie să meargă înainte”, lăudând în acest sens contribuţia rezultatelor proiectului Carta cetăţenilor.

    Cele mai importante rezultate ale proiectului sunt rapoartele de cercetare, al monitorilor şi raportul de autoevaluare al funcţionarilor publici, care au fundamentat realizarea documentelor „Carta cetăţenilor” în cele 15 instituţii, realizarea a 5 emisiuni radio pe tema calităţii serviciilor publice şi concursul naţional de bune practici la care au fost înscrise 39 de proiecte din 15 judeţe. 

    Conferinţă de presă pentru lansarea sondajului de opinie: „Calitatea mediului în Bucureşti în opinia cetăţenilor”

    În data de 14 octombrie a avut loc conferinţa de presă cu ocazia lansării studiului „Calitatea Mediului în Bucureşti în opinia cetăţenilor”. Evenimentul face parte din proiectul „Intărirea guvernării de mediu în Bucureşti”, proiect derulat în parteneriat de către APDD – Agenda 21, Primăria Askim din Norvegia, PMB si Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi finanţat din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei, prin intermediul Programului Norvegian de Cooperare pentru creştere economică şi dezvoltare sustenabilă în Romania.
    Printre participanţi s-au numărat doamna Anne Lise Rognlidalen, consilier comercial în cadrul Programului de Cooperare Norvegiană – Ambasada Norvegiei la Bucureşti, domnul Mădălin Dumitru, director general al Direcţiei de Infrastructură şi Servicii Publice – Primăria Municipiului Bucureşti, doamna Simona Mocănescu, consilier superior în cadrul Ministerului de Finanţe, domnul Costel Nedelcu, director coordonator al Agenţiei pentru Protecţia Mediului – Bucureşti, precum şi repezentaţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti, ai Primăriilor de sectoare, reprezentanţi ai presei şi ai organizaţiilor non-guvernamentale de mediu, elevi şi profesori din liceele bucureştene.

    Studiul a fost realizat de către IRSOP, pe un eşantion reprezentativ şi surprinde percepţia cetăţenilor în legătură cu problemele de mediu ale Bucureştiului, identifică soluţii propuse de către aceştia pentru îmbunătăţirea calităţii mediului şi implicit a calităţii vieţii locuitorilor capitalei. Sondajul conţine şi o componentă de autoevaluare care evidenţiază gradul de responsabilitate civică faţă de păstrarea unui mediu sănătos şi respectiv comportamentul ecologic al cetăţenilor. Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul conferinţe de către domnul Petre Datculescu, director al institutului de cercetare IRSOP, acestea fiind disponibile şi în format electronic pe site-ul APDD – Agenda 21.

    DESCARCĂ RAPORT

    Creşterea gradului de implicare a tinerilor în promovarea drepturilor civile

    În iulie 2009 s-a încheiat proiectul „Creşterea gradului de implicare a tinerilor în promovarea drepturilor civile”, un proiect finanţat de Consiliul Europei prin intermediul Fundaţiei Europene de Tineret şi dezvoltat în cadrul sub-categoriei D-HRE, fiind un proiect pilot cu focus pe educaţia pentru drepturile omului. Proiectul a constat în realizarea unui curs de formare formatori, urmate de workshop-uri, finalizate cu o publicaţie de tip Companion. A fost implicat un număr de 20 de cadre didactice şi tineri voluntari, participanţi la un curs de formare pe principalele teme ale educaţiei pentru drepturile omului, aceştia acţionând ca multiplicatori. În selectarea grupului ţintă APDD-Agenda 21 a beneficiat de ajutorul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, partner în acest proiect. Cele 6 instituţii de învăţământ selecţionate au fost: Şcoala cu clasele I-VIII nr. 64 „Ferdinand I”, Grup Şcolar „Decebal, Şcoala generală nr. 114 „Principesa Margareta”, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazar”, Şcoala generală nr. 195, Liceul Pedagogic-Buzău. Beneficiarii copii, priviţi ca parteneri în testarea activităţilor din manualul Compasito au fost elevi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani (clasele I-VI), care au lucrat in grupe de aproximativ 15 elevi.

    În cadrul proiectului au fost traduse 18 activităţi din Manualul de Educaţie pentru Drepturile Omului – Compasito, 13 dintre acestea fiind adaptate de către facilitatori în cadrul a 134 de workshop-uri, la care au participat peste 380 de copii din cel 6 unităţi şcolare selectate. Publicaţia de tip Companion a fost tipărită în 300 de exemplare, ea putând fi descărcată în format electronic de pe site-ul APDD-Agenda 21.

    Raportul de autoevaluare al functionarilor publici „Calitatea serviciilor publice in viziunea functionarilor publici - raport de autoevaluare a institutiilor publice locale” (iulie 2009).

    Asociatia Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila – Agenda 21 a finalizat raportul de autoevaluare al functionarilor publici „Calitatea serviciilor publice in viziunea functionarilor publici - raport de autoevaluare a institutiilor publice locale” (iulie 2009).

    Raportul a fost elaborat in cadrul proiectului „Carta cetatenilor”, finantat prin Programul PHARE 2006 – Cresterea rolului societatii civile in procesul de integrare a Romaniei, realizat de Asociatia Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila – Agenda 21 in parteneriat cu Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

    Studiul a fost realizat in perioada aprilie - mai 2009 si a constat in aplicarea a 958 de chestionare in trei institutii publice din fiecare locatie astfel: Primaria Municipiului Bucuresti si doua primarii de sector (Primaria Sector 4 si Primaria Sector 6), Primaria Municipiului Cluj- Napoca, Instituia Prefectului judetului Cluj si Directia de Munca si Protectie Sociala din Cluj, Primaria Municipiului Drobeta Turnu Severin, Institutia Prefectului Mehedinti, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Mehedinti, Primaria Municipiului Tulcea, Insitutia Prefectului Tulcea si Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca, Primaria Municipiului Vaslui, Institutia Prefectului Judetului Vaslui si Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Vaslui.

    Conform rezultatelor acestui raport, functionarii publici au o perceptie mai degraba pozitiva referitoare la increderea pe care o investesc cetatenii in institutiile publice (72.7% multa si foarte multa), comparativ cu nivelul de incredere al cetatenilor care se situeaza la un nivel mai scazut, (53.2% au multa si foarte multa incredere).

    Pregatirea profesionala, managementul institutiei si amabilitatea angajatilor sunt caracteristicile care se situeaza in perceptia functionarilor publici pe primele pozitii pe lista caracteristicilor unei institutii / autoritati publice locale care ofera servicii de calitate.

    In ceea ce priveste managementul institutiei in furnizarea serviciilor exista o perceptie pozitiva a acelor dimensiuni care constituie cadrul de relationare a cetateanului cu institutia / autoritatea publica: aspectul ingrijit al functionarilor, ambianta creata pentru ca cetateanul sa se simta confortabil atunci cand intra intr-o institutie publica, amabilitatea cu care sunt tratati cetatenii. Flexibilitatea programului cu publicul constituie, la randul sau, un element important in relatia cu institutiile / autoritatile publice.

     In viziunea functionarilor publici indicatorii de perceptie a calitatii serviciilor oferite cetatenilor sunt grupati pe 2 mari dimensiuni:

    • calitatea serviciului in sine care se refera la urmatorii itemi: modul in care autoritatile iau in considerare problemele ridicate de cetateni si prioritatea pe care o acorda problemelor acestora, promptitudinea, competenta si amabilitatea cu care ofera raspuns, respectarea termenelor de oferire a raspunsurilor etc, dar si cateva aspecte legate de echipamente si varietatea mijloacelor de informare a cetatenilor;
    • managementul institutiei in furnizarea serviciilorcare a fost rezumat la itemi referitori la cadrul in care are loc interactiunea cetatean-functionar public: amenajarea spatiului, un program de lucru flexibil cu cetatenii sau  existenta unei culturi organizationale.

    Descarca raportul

    Raportul de cercetare al monitorilor „Calitatea serviciilor publice în viziunea cetăţenilor - Gradul de satisfacţie a cetăţenilor cu privire la calitatea serviciilor oferite de autorităţile şi instituţiile publice” (iulie 2009).

    Asociaţia Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21 a finalizat raportul de cercetare al monitorilor „Calitatea serviciilor publice în viziunea cetăţenilor - Gradul de satisfacţie a cetăţenilor cu privire la calitatea serviciilor oferite de autorităţile şi instituţiile publice” (iulie 2009).

    Raportul a fost realizat în cadrul proiectului Carta cetăţenilor finanţat prin Programul PHARE 2006 – Creşterea rolului societăţii civile în procesul de integrare a României realizat de Asociaţia Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21 în parteneriat cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.

    Studiul a fost realizat în perioada martie – aprilie 2009 cu contribuţia a 30 de voluntari implicaţi în proiect care au intervievat 1161 de cetăţeni din cele cinci locaţii ale proiectului: Bucureşti, Cluj, Mehedinţi, Tulcea, Vaslui.

    Conform rezultatelor acestui raport, majoritatea cetăţenilor a răspuns afirmativ solicitării voluntarilor de a completa chestionarul: au fost receptivi, politicoşi cu monitorii (63.2%), şi sinceri la majoritatea întrebărilor (81.4%). Cu toate acestea, cea mai mare parte a respondenţilor (60%) a avut experienţe unice sau cu o frecvenţă scăzută cu instituţiile şi autorităţile locale, fapt care influenţează percepţiile şi aşteptările referitoate la calitatea serviciilor pe care ar trebui să le primească.

    Spre deosebire de modelul realizat de EUPAN, care a stat la baza chestionarului, unde indicatorii referitori la caracteristicile serviciilor oferite de instituţiile şi autorităţile publice locale erau grupaţi pe 5 mari dimensiuni, în situaţia de faţă, indicatorii de percepţie asupra gradului de mulţumire cu serviciile oferite au fost grupaţi pe două mari dimensiuni astfel:

    • calitatea serviciului în sine - răspunsul dat de autorităţi la solicitările şi problemele cetăţenilor - modul în care autorităţile iau în considerare problemele ridicate de cetăţeni şi prioritatea pe care o acordă problemelor acestora, promptitudinea, competenţa şi amabilitatea cu care oferă răspuns, respectarea termenelor de oferire a răspunsurilor etc;
    • managementul instituţiei în furnizarea serviciilor - modul în care instituţiile îşi creează imaginea de ofertanţi de servicii competitive prin aspecte ce ţin de crearea unui cadru plăcut şi favorabil comunicării, cadru în care are loc interacţiunea cetăţean-funcţionar public: varietatea mijloacelor de informare, un program de lucru flexibil cu cetăţenii, modernitatea echipamentelor deţinute de instituţie şi aspectul angajaţilor.

    Descarcă raportul

    Şcoala de vară de la Sulina, iulie 2009


    În perioada 28 iulie – 2 august a avut loc la Sulina prima ediţie a şcolii de vară „Avocatul elevului promotor al drepturilor copilului în etosul şcolar”, activitate din cadrul proiectului Avocatul Elevului. La şcoala de vară au fost invitaţi profesori, manageri şcolari, reprezentanţi ai inspectoratelor şcolare, elevi. Evenimentul, care a reunit 60 de participanţi, a fsot organizat în parteneriat cu Inspectoraul Şcolar Judeţean Tulcea, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Liceul “Jean Bart” Sulina.

    Aflat în cel de - al patrulea an de derulare,  „Avocatul Elevului” s-a afirmat ca proiect capabil să îi ajute pe tineri să îşi asume responsabilităţi, militând pentru afirmarea drepturilor lor, să contribuie la dezvoltarea comportamentului participativ al tinerilor. Deveniţi ei înşişi ofertanţi de educaţie, tinerii cuprinşi în proiect şi-au format competenţe şi şi-au dezvoltat aptitudini  necesare vieţii lor de adult într-o societate democratică.

    În acest context, Şcoala de vară a fost menită să asigure schimbul de experienţă şi bune practici referitoare la funcţionarea Avocatului elevilor în şcoli. Anual, şcoala a reunit pe durata a 4 zile, 60 de elevi şi cadre didactice din şcoli care dezvoltă proiectul Avocatul elevului. În cadrul şcolii s-au organizat sesiuni de formare pe drepturile copilului, cu sprijinul unor formatori, experţi în domeniul drepturilor copilului, ateliere de creaţie menite să propună metode alternative de promovare a drepturilor copilului în şcoli. Un network al participanţilor a fost creat şi va fi completat anual. Şcoala de vară va asigura schimbul de experienţe între două ediţii prin intermediul publicaţiei „Avocatul elevului” care va cuprinde bune practici, metodologia soluţionării cazurilor, iniţiative menite să promoveze drepturile omului / ale copilului în şcoli, conlucrarea cu cadrele didactice şi conducerea şcolii, conlucrarea cu comunităţile locale, obstacole şi modul în care au fost depăşite etc. Primele numere ale publicaţiei au fost realizate în cadrul şcolii de vară şi sunt disponibile, deocamdată, la cerere la sediul organizaţiei, urmând a fi publicate şi pe site-ul organizaţiei. Publicaţia va fi transmisă participanţilor si biroului executiv la CNE pentru a fi diseminată. Anual, va fi ales / completat colectivul de redacţie al revistei.

    Cursul de formare pentru funcţionarii publici, Azuga, martie-aprilie 2009


    În perioada 30 martie – 1 aprilie 2009 a avut loc, la Azuga, cursul de formare a funcţionarilor publici, în cadrul proiectului “Carta Cetăţenilor”- PHARE 2006 Creşterea rolului societăţii civile în procesul de integrare a României.

    Cei 30 de participanţi, funcţionari publici în cadrul instituţiilor cuprinse în proiect, au asistat la trei prelegeri ale expertului britanic, Roy Stephenson, Deputy Director Policy Projects - Government Communications Group la Cabinetul Primului Ministru al Marii Britanii. Aceasta a vorbit despre experienţa britanică în implementarea Cartei cetăţenilor şi a oferit exemple şi modalităţi de realizare a cartelor pentru instituţii publice, făcând referire şi la aspecte ce ţin de concept, creare şi implementare.

    În cadrul cursului au fost incluse sesiuni de lucru interactive în vederea analizei şi definitivării chestionarului de auto - evaluare pentru fiecare instituţie.

    În baza discuţiilor s-a elaborat un Calendar pentru paşii necesari creării Cartei Cetăţenilor în fiecare instituţie şi organizarea următoarelor vizite de suport şi asistenţă oferite de echipa de proiect.

    Cursul de formare pentru voluntari, 6 – 8 martie 2009


    În perioada 6 - 8 martie a avut loc, la Buşteni, cursul de formare pentru echipa de voluntari, în cadrul proiectului „Carta cetăţenilor”, finanţat prin programul PHARE 2006 - Creşterea rolului societăţii civile în procesul de integrare a României.

    Cele trei zile de instruire au cuprins prelegeri referitoare la legislaţie şi structuri ale administraţiei publice, cu accent pe legislaţie şi structuri ale administraţiei publice (lector: Adriana Cîrciumaru, consilier juridic ANFP), Legea transparenţei şi a liberului acces la informaţiile publice (lector: Monica Dimitriu, şef Serviciu integrare europeană, relaţii internaţionale şi programe cu asistenţă externă, ANFP), ce stă la baza complexului de activităţi incluse în proiect, precum şi o prezentare legată de principii şi fundamente ale comunicării eficiente (lector: Paula Mihai, Inspector cu munca educativă, Inspectoratul Şcolar Buzău).

    Cele mai importante şi mai instructive pentru voluntari au fost prelegerile suţinute de expertul olandez Frank Faber, Projectleader Citizen Charters pe tema modalităţilor de colectare a informaţiei care să fundamenteze o cartă a cetăţenilor şi exemple de carte ale cetăţnilor – modele europene.

    Cei 31 de voluntari au luat parte la activităţi interactive menite să consolideze informaţia dobândită şi au fost încurajaţi să-şi exprime ideile, propunerile şi recomandările referitoare la activităţile proiectului în care urmează să fie implicaţi. Le-au fost prezentate, de asemenea, procedurile şi instrumentele pe care le vor folosi în procesul de monitorizare a percepţiei cetăţenilor asupra gradului de transparenţă al instituţiilor publice şi a implicării populaţiei în luarea deciziilor la nivel local.

    Voluntarii au avut ocazia să se cunoască reciproc şi să cunoască echipa de proiect, fiind, de asemenea, invitaţi să aleagă câte un coordonator, dintre voluntarii implicaţi, pentru fiecare dintre cele cinci locaţii ale proiectului.

    Voluntarii şi-au exprimat entuziasmul faţă de participarea la proiect, sugerând chiar proceduri alternative, adaptate la specificul fiecărei locaţii, care să contribuie la construirea unei viziuni cât mai adecvate asupra aspectelor vizate.

     

    Carta Cetăţenilor – instrument de creştere a calităţii serviciilor publice


    Asociaţia „Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă - Agenda 21” alături de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a lansat în data de 27 ianuarie a.c., orele 11,00, la sediul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici proiectul „Carta Cetăţenilor”, proiect finantat de Uniunea Europeană, prin programul PHARE 2006/018-147.01.02/02/DEM 21, Creşterea rolului societăţii civile în procesul de integrare a României.

    Scopul proiectului constă în creşterea rolului societăţii civile în promovarea principiilor bunei guvernări şi ale participării cetăţenilor la procesul de elaborare a politicilor la nivel local. 1200 de cetăţeni, 30 de voluntari şi 1000 de funcţionari publici din cadrul a 15 instituţii si autorităţi publice locale din judeţele Cluj, Mehedinţi, Tulcea, Vaslui şi din Municipiul Bucureşti vor fi implicaţi în elaborarea Cartei Cetăţenilor şi consolidare a unui Sistem de premiere a bunelor practici în procesul de reformare instituţională şi transparenţă decizională al administraţiei publice româneşti.

    Demersul se va baza pe şi va adapta modele europene din domeniu. În acest scop, se va asigura transferul de expertiză şi know-how din două state membre ale Uniunii Europene: Anglia şi Olanda. Experienţa va fi diseminată în alte 15 judeţe prin Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi prin intermediul Asociaţiilor Municipiilor şi a Oraşelor din România.

    Proiectul se va realiza pe o perioada de 10 luni, decembrie 2008 – octombrie 2009 şi va promova pentru prima dată în România un sistem naţional de premiere a bunelor practici ale instituţiilor şi autorităţilor publice în domeniul standardelor de calitate a serviciilor publice şi atragerii cetăţenilor în actul de decizie.

    Lansarea, realizată în prezenţa partenerilor locali implicaţi în proiect, reprezentanţi ai 15 instituţii publice: primarii, instituţii ale prefectului şi instituţii deconcentrate din cele 5 locaţii şi a reprezentanţilor mass-media a avut ca scop stabilirea calendarului de activităţi şi a responsabilităţilor partenerilor locali.

    Eugen Coifan, vicepreşedinte al ANFP, partenerul asociaţiei în proiect, a deschis reuniunea prin sublinierea importanţei proiectului în contextul actual românesc. Managerul proiectului şi preşedintele executiv al asociaţiei APDD - Agenda 21, Nina Cugler, a continuat cu o prezentare sumară a proiectului, insistând asupra scopului acestuia, a elementelor de noutate pe care le aduce şi a bunei colaborări cu ANFP pe proiecte de adaptare a aquis-ului comunitar european în România.
    Discuţia a inclus tematici precum: relaţia cetăţeni-administraţie publică, posibilitatea de asimilare a rolului de consilier etic în medierea relaţiei cetăţean - client prin aşa-numitele „mecanisme de despăgubire”, calendarul proiectului, recrutarea voluntarilor, posibile dificultăţi în realizarea activităţilor propuse, implicarea cetăţenilor în elaborarea cartelor pentru instituţii. În final, participanţii şi-au manifestat intenţia de a contribui în mod activ la activităţile proiectului şi au prezentat propriile propuneri, iar strategia proiectului a fost aprobată.

    Zilele cetăţeanului în comuna Zam, judeţul Hunedoara

    Un nou eveniment din cadrul seriei de Zile ale cetăţeanului, componentă a proiectului „Transparenţă şi Participare în Administraţia Publică”, PHARE 2005 – Consolidarea Democraţiei în România, a avut loc în judeţul Hunedoara, la Căminul Cultural din Comuna Zam în data de 24 iunie 2008. Scopul acestuia a fost organizarea unei campanii de informare a cetăţenilor şi lansarea unui dialog dintre autorităţile publice locale şi aceştia pe tema Strategiei de dezvoltare locală 2007-2013 a comunei Zam.

    Alături de preşedintele executiv al APDD – Agenda 21, Nina Cugler şi primarul comunei, Gheorghe Sicre , la eveniment au participat reprezentanţi instituţiilor din judeţ, implicate în proiect (Guran Angela de la Primăria Deva, Teslici Andrei, Ţârlea Iulia, Henţ Carmen, Horvat Felicia şi Magaon Monica

    de la Consiliul Judeţean Hunedoara, Silaghi Mihaela de la Primăria Călan), Deiac Viviana, din partea Agenţiei de Dezvoltare Economico-Socială a Judeţului Hunedoara, Mariş Andreea, din partea Asociaţiei pentru Consolidarea Societăţii Civile Valea Jiului, Petroşani, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean al Elevilor, coordonati de profesorii Ion Sterea si Sorin Vlaic şi, nu în ultimul rând, un număr semnificativ de cetăţeni, locuitori ai comunei.

    Printre problemele semnalate de locuitori şi care au făcut obiectul discuţiei s-au numărat: absenţa unor indicatoare de restricţionare a vitezei şi a unui radar fix, necesitatea amenajării unei grădiniţe şi a unui teren de sport al şcolii, construcţia Bisericii şi necesitatea atragerii de fonduri pentru finalizarea acesteia, asfaltarea drumurilor comunale, valorificarea potenţialului turistic prin amenajarea celor două peşteri din apropierea localităţii şi dezvoltarea altor activităţi generatoare de profit.

     

    5 ani de Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă

    Ştiu că uşa spre progres se deschide numai dinăuntru. De aceea, împreună cu echipa organizaţiei noastre, ne aplecăm cu atenţie spre orice proiect pe care l-am adus în casa noastră. Orice finalizare a lui presupune iniţiativă, creativitate, curaj şi perseverenţă. Mergem pe drumuri nebătătorite. Urmăm direcţia stabilită şi nu ne temem de obstacole. Visăm să dezvoltăm cât mai mult agenda noastră. Aceştia suntem noi: o echipă care merge înainte sub deviza: ‹‹Nu cucerim munţii, ci pe noi înşine››

    (prof. univ. dr. Alexandru Taşnadi, Preşedinte al asociaţiei)

    În data de 28 mai 2008 a avut loc Adunarea Generală Anuală a asociaţiei APDD – Agenda 2, prilej cu care au fost marcaţi cinci ani de activiatate a acesteia. . Alături de membrii asociaţiei şi o parte dintre voluntarii săi activi , la sărbătorirea evenimentului au participat reprezentanţi ai principalilor parteneri, fără de care cele mai importante dintre proiectele desfăşurate în aceşti cinci ani, nu ar fi putut deveni realitate. Astfel, dorim să le mulţumim pentru că ne-au fost alături: Reprezentanţei UNICEF în România (prezent la reuniune fiind dl. Eugen Crai), Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (reprezentată de Monica Dimitriu şi Doru Vasilescu), Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (reprezentat prin d-na. Mihaela Florescu), Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău (reprezentat prin d-na Paula Mihai), precum şi celorlalte Inspectorate Judeţene şi licee implicate în proiectul „Avocatul elevului”, aflat în cel de-al patrulea an de implementare.

    Nina Cugler, preşedinte executiv al asociaţiei, a vorbit despre activitatea ultimilor cinci ani, insistând asupra importanţei participării tinerilor în programe derulate în beneficiul comunităţii, a parteneriatelor fructuoase şi a extinderii colaborării cu asociaţii din alte state membre ale UE.

    Partenerii şi colaboratorii asociaţiei au reiterat faptul că au găsit în APDD – Agenda 21 un partener serios, cu o echipă profesionistă capabilă să identifice aspectele problematice din domeniile specifice de activitate şi să propună soluţii viabile. Munca în echipă împreună cu partenerii a fost apreciată ca reprezentând un element cheie pentru succesul proiectelor comune.

    Dl. Eugen Crai a evidenţiat colaborarea asociaţiei APDD – Agenda 21 cu UNICEF, menţionând trei factori ce au dus la continuitatea şi succesul acesteia: avangarda ideilor, pasiunea încorporată în fiecare activitate desfăşurată şi capacitatea asociaţiei de a atrage valori.

    Cu prilejul aniversării a 5 ani de existenţă , a fost insituită calitatea de membru de onoare al asociaţiei. Preşedintele acesteia, p rof. univ. dr. Alexandru Taşnadi, a înmânat diplome celor 16 colaboratori, reprezentanţi ai instituţiilor partenere sau voluntari, desemnaţi membri de onoare, mulţumindu-le pentru sprijinul oferit în realizarea obiectivelor propuse.

    Cursul de formare pentru funcţionarii publici, Azuga, martie 2008

    În datele de 20 şi 21 martie 2008 a avut loc, la Azuga, cursul de formare a funcţionarilor publici, în cadrul proiectului „Transparenţă şi participare în administraţia publică” – PHARE 2005, Consolidarea Democraţiei în România. Cei 35 de participanţi, funcţionari publici în cadrul instituţiilor cuprinse în proiect, au asistat la două prelegeri ale expertului norvegian Synnove Rambek. Aceasta a vorbit despre experienţa norvegiană în aplicarea metodologiei CLEAR, dar şi despre formele de cooperare cu cetăţenii implementate de primăria din Askim, în cadrul cărei dna. Rambek îşi desfăşoară activitatea.

    Cursul de formare pentru voluntari

    22 – 24 februarie 2008

    În perioada 22 – 24 februarie a avut loc, la Buşteni, cursul de formare pentru echipa de voluntari, în cadrul proiectului „Transparenţă şi participare în administraţia publică”, finanţat prin programul PHARE 2005 – Dezvoltarea democraţiei în România.

    Cele trei zile de instruire au cuprins prelegeri referitoare la legislaţie şi structuri ale administraţiei publice, cu accent pe legea transparenţei şi Codul de conduită al funcţionarilor publici (lector: Adriana Cîrciumaru, consilier juridic ANFP), metodologia C.L.E.A.R. (lector: Monica Dimitriu, şef Serviciu integrare europeană, relaţii internaţionale şi programe cu asistenţă externă, ANFP), ce stă la baza complexului de activităţi incluse în proiect, precum şi o prezentare legată de principii şi fundamente ale comunicării eficiente (lector: Paula Mihai, Inspector cu munca educativă, Inspectoratul Şcolar Buzău).

    Cei 31 de voluntari au luat parte la activităţi interactive menite să consolideze informaţia dobândită şi au fost încurajaţi să-şi exprime ideile, propunerile şi recomandările referitoare la activităţile proiectului în care urmează să fie implicaţi. Le-au fost prezentate, de asemenea, procedurile şi instrumentele pe care le vor folosi în procesul de monitorizare a percepţiei cetăţenilor asupra gradului de transparenţă al instituţiilor publice şi a implicării populaţiei în luarea deciziilor la nivel local.

    Voluntarii au avut ocazia să se cunoască reciproc şi să cunoască echipa de proiect, fiind, de asemenea, invitaţi să aleagă câte un coordonator, dintre voluntarii implicaţi, pentru fiecare dintre cele cinci locaţii ale proiectului.

    Voluntarii şi-au exprimat entuziasmul faţă de participarea în proiect, sugerând chiar proceduri alternative, adaptate la specificul fiecărei locaţii, care să contribuie la construirea unei viziuni cât mai adecvate asupra aspectelor vizate.

    „Transparenţă şi participare în administraţia publică - Lansarea proiectului

    17.01.2008

    Întâlnirea reprezentanţilor principalilor participanţilor la proiectul „Transparenţă şi participare în administraţia publică”, proiect finanţat prin PHARE 2005 – Consolidarea democraţiei în România, din data de 17 ianuarie 2008, a marcat lansarea sa oficială.

    Eugen Coifan, vicepreşedintele ANFP, partenerul asociaţiei în proiect, a deschis reuniunea prin sublinierea importanţei proiectului în contextul actual românesc. Mangerul proiectul şi preşedintele executiv al asociaţiei APDD – Agenda 21, Nina Cugler, a continuat cu o prezentare sumară a proiectului, insistând asupra scopului acestuia şi a ariei vizate, iar Monica Dimitriu, şef serviciu ANFP, a vorbit despre metodologia CLEAR ce urmează a fi folosită pentru atingerea obiectivelor proiectului.

    O dimensiune importantă a întâlnirii a reprezentat-o clarificarea responsabilităţilor fiecărui participant la proiect, la nivel local.

    Printre participanţii la discuţie s-au numărat şi Adriana Gorgoneţu, Primăria Municipiului Bucureşti, Luciana Pascu, Consiliul Judeţean Bacău, Dorin Nistor, Primăria Municipiului Sibiu, Ovidiu Tarnu, Consiliul Judeţean Hunedoara, Viorica Ciotîngă, Consiliul Judeţean Teleorman, Adriana Bodilcu, Primăria Municipiului Alexandria. Invitaţilor le-a fost oferită ocazia de a-şi exprima opiniile şi temerire legate de implementarea proiectului. Discuţia a inclus tematici precum: relaţia cetăţeni-administraţie publică, legislaţia în sfera transparenţei şi participării cetăţenilor în procesul decizional, calendarul proiectului, recrutarea voluntarilor, posibile dificultăţi în realizarea activităţilor propuse, informarea cetăţenilor pentru ca aceştia să devină conştienţi de oportunităţile de participare existente. În final, participanţii şi-au manifestat intenţia de a contribui în mod activ la activităţile proiectului şi au prezentat propriile propuneri, iar strategia proiectului a fost aprobată.

    Seminarul de diseminare a rezultatelor proiectului "Observatorul Instituţiei Prefectului"

    Pentru multiplicarea proiectului în alte locaţii, au fost identificate 15 ONG-uri, situate în regiuni diferite (Bucureşti şi judeţele Constanţa, Gorj, Brăila, Bacău, Harghita, Mureş, Hunedoara, Bihor, Suceava, Dâmboviţa şi Cluj), care să preia experienţa acumulată în cadrul proiectului în vederea utilizării acesteia în proiecte desfăşurate în propriile locaţii.

    Reprezentanţii ONG-urilor selectate (în total, au fost reunite 25 de persoane) au participat, pe durata a 3 zile (14-16 septembrie 2007) la un seminar de instruire, organizat de APDD – Agenda 21 la Buşteni. Accentul s-a pus pe înţelegerea scopului şi a obiectivelor proiectului, a metodologiei de implementare, a obstacolelor întâmpinate şi a soluţiilor identificate pentru depăşirea acestora. De asemenea, participanţilor le-au fost prezentate o serie de noţiuni esenţiale privind Instituţia Prefectului şi legislaţia specifică în acest domeniu, precum şi aspecte legate de parteneriatul public-privat.

    ONG-urilor le-au fost puse la dispoziţie cele două rapoarte elaborate pe baza monitorizării realizate de grupul de voluntari şi a consultărilor publice organizate de asociaţie.

    Reuniunea a prilejuit punerea bazelor „Reţelei pentru Promovarea Dezvoltării Durabile”, grupul de iniţiativă fiind constituit din organizaţiile participante la seminar. Aceasta îşi propune să preia realizarea obiectivelor propuse prin proiect, scopul său fiind crearea unui cadru favorabil constituirii de parteneriate între membrii reţelei, schimbului de experienţă şi acordării de suport şi expertiză în domeniile specifice dezvoltării durabile: educaţie pentru dezvoltare durabilă, încurajarea şi susţinerea parteneriatelor naţionale şi internaţionale, protecţia mediului, suport pentru grupurile cu risc de marginalizare şi excludere socială, valorificarea potenţialului creator al unor grupuri – tineri, cercetători, reprezentanţi media, mediul academic, promovarea multiculturarismului, reforma administraţiei publice, consolidarea societăţii civile, luarea de poziţie faţă de acţiuni/ reglementări care încalcă principiile dezvoltării durabile.

    Masa rotundă „Instituţia prefectului - perspectivă comparată în Franţa şi România”

    În data de 18 iulie a fost organizată, la sediul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, masa rotundă „Instituţia prefectului - perspectivă comparată în Franţa şi România”, eveniment prilejuit de prezenţa în România a domnului Jacques Michaut, reprezentant al Instituţiei Prefectului din Paris.  Evenimentul  reprezintă o componentă a proiectului „ Observatorul instituţiei prefectului”, proiect finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul PHARE 2004 - Societatea civilă.

    Întâlnirea a avut ca scop schimbul de experienţă referitor la modalităţi specifice de asigurare a guvernării la nivel local şi împărtăşirea de bune practici obţinute de către prefecturile din cele două ţări în domeniul raporturilor prefectului cu administraţia publică locală, gestionarea situaţiilor de criză şi conducerea serviciilor publice deconcentrate.

    La eveniment au participat domnul Victor Paul Dobre , Secretar de Stat pentru Relaţia cu Prefecturile, MIRA, domnul József Birtalan, preşedintele ANFP, Secretar de Stat, Dănuţ Culeţu, Prefect de Constanţa, Mihai Capră, Prefect de Galaţi şi preşedinte al Asociaţiei Prefecţilor şi Subprefecţilor din România, Marinică Cazacu , Prefect de Ialomiţa. reprezentanţi ai partenerilor şi ai mass- media. Reprezentanţa Comisiei Europene în România a fost reprezentată de Monica Loloiu, Asistent Raportor Politic, iar din partea Ambasadei Franţei în Bucureşti a participat Aurelie Richard, însărcinat al  misiunii de cooperare descentralizată şi ONG-uri.

    Domnul Victor Paul Dobrea subliniat rolul prefectului ca reprezentant al guvernului la nivel local, aspecte legate de depolitizarea funcţiei prefectului şi a accentuat caracterul procesual al  legii ale cărei efecte sunt indisolubil legate de descentralizare.

    În prezentarea sa, doamna Nina Cugler, Preşedinte Executiv al APDD – Agenda 21, coordonatorul proiectului, a  făcut o sinteză a problemelor apărute în procesul de implementare a legii, probleme evidenţiate în  cadrul consultărilor publice realizate cu prefecţi, subprefecţi şi funcţionari publici la nivel local.

    Domnul Jacques Michauta oferit o expunere detaliată a atribuţiilor funcţiei de prefect în Franţa şi a oferit exemple de bună practică referitoare la gestionarea situaţiilor de criză şi conducerea serviciilor publice deconcentrate. A urmat un dialog susţinut cu prefecţii prezenţi la reuniune.

    Masa rotundă „Instituţia prefectului - perspectivă comparată în Italia şi România”

    În data de 18 iunie a fost organizată, la sediul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, masa rotundă „Instituţia prefectului - perspectivă comparată în Italia şi România”, eveniment prilejuit de prezenţa în România a domnului Antonio Infante, vice-prefect din Roma. Întrunirea constituie o componentă a proiectului „Observatorul instituţiei prefectului”, proiect finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul PHARE 2004 -  Societatea civilă.

    Întâlnirea a avut ca scop schimbul de experienţă referitor la modalităţi specifice de asigurare a guvernării la nivel local şi împărtăşirea de bune practici obţinute de către  prefecturile din cele două ţări în domeniul raporturilor prefectului cu administraţia publică locală, gestionarea situaţiilor de criză şi conducerea serviciilor publice deconcentrate.

    La  eveniment a  participat domnul József Birtalan , preşedintele ANFP, Secretar de Stat. De asemenea, au fost prezenţi prefecţi şi subprefecţi sau reprezentanţi ai acestora din cele 4 locaţii ale proiectului, dar nu numai, astfel: Mioara Mantale , prefectul Municipiului Bucureşti, Aurelian Danu, Prefect de Braşov, Nicolae Jecu, Prefect de Ilfov, Marinică Cazacu , Prefect de Ialomiţa, Mircea Nistor, Subprefect de Dâmboviţa, Mircea Ioniţă, Subprefect de Prahova, Nicolae Sorescu, Subprefect de Teleorman, Radu Stoian , Şef serviciu Integrare Coordonare, Instituţia Prefectului Judeţului Arad, Marinela Mrejeru, Consilier cancelarie, Instituţia Prefectului Judeţului Constanţa, Cristina Şoneriu, Consilier juridic, Instituţia Prefectului Judeţului Harghita, Ciprian Luţea , Consilier Integrare Europeană, Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi. Alţi paticipanţi au fost: reprezentanţi ai partenerilor, ai Reprezentanţei Comisiei Europene în România, monitori – voluntari în cadrul proiectului, jurnalişti.

    În cele patru ore dedicate întrevederii au fost prezentate obiectivele şi rezultatele proiectului de către doamna Nina Cugler, Preşedinte Executiv al APDD – Agenda 21, au fost discutate rolul şi atribuţiile Prefectului ca înalt funcţionar public, atât în România cât şi în Italia, fiind schimbate păreri referitoare la forma şi eficienţa legislaţiei din domeniu din cele două ţări şi au fost discutate pe larg subiecte legate de gestionarea situaţiilor de criză şi conducerea serviciilor publice deconcentrate. Domnul Antonio Infante a împărtăşit participanţilor din experienţa sa de 25 de ani de activitate în administraţia publică italiană, constituind o adevărată sursă de informaţie pentru reforma administraţiei publice din România. 

    Telefonul ascultătorului

    În cadrul proiectului PHARE 2004 – Societate civilă „Observatorul Instituţiei Prefectului”, desfăşurat de APDD – Agenda 21, în parteneriat cu Agenţia Naţională aFuncţionarilor publici, Radio România Cultural pune la dispoziţia ascultătorilor emisiunii “Dosarele integrării europene” telefonul ascultătorului .
    Sunând la 303 17 66vă puteţi exprima opiniile referitoare la următoarele subiecte:

    • Conform Legii 340/2004, prefectul este reprezentant al guvernului în plan local. Credeţi că în această calitate prefectul ar trebui să fie neutru din punct de vedere politic sau să reprezinte partidul/coaliţia de guvernamânt?
    • Cunoaşteţi iniţiative ale Instituţiei Prefectului care au avut consecinţe benefice sau, dimpotrivă, au avut repercursiuni negative pentru locuitorii judeţului dumneavoastră/ Bucureştiului?
    • Conform studiului IRSOP, 68% dintre cetăţeni consideră că funcţionarii publici nu ar trebui să facă parte din partide politice. Care este opinia dumneavoastră referitoare la acest aspect?
    • Credeţi că deciziile luate la nivelul conducerii Instituţiei Prefectului sunt influenţate politic? Cum credeţi că ar putea să fie eliminată sau cel puţin diminuată intervenţia politicului în activitatea de guvernare a judeţului/Municipiului Bucureşti?
    • Formulaţi câteva propuneri de acţiuni care ar putea să asigure o mai buna relaţionare a Instituţiei Prefectului cu cetăţenii.

    S-a lansat sondajul de opinie „Cat de neutra este functia publica? Ce cred cetatenii, ce spun functionarii publici?”

    Sondajul a fost realizat de IRSOP în cadrul proiectului „Observatorul Institutiei Prefectului”, proiect finantat de Uniunea Europeana, prin Programul PHARE 2004 Societatea civila si coordonat de Asociatia Asistenta si programe pentru dezvoltare durabila – Agenda 21 în parteneriat cu Agentia nationala a functionarilor publici.

    Studiul a fost realizat in perioada 4-8 ianuarie 2007, fiind intervievati 500 de cetateni si 32 de functionari publici din toate cele cinci locatii ale proiectului: Arad, Bucuresti, Constanta, Harghita si Iasi.

    Raportul de cercetare este disponibil in format electronic aici.

    Excelenţa Sa, Domnul Ambasador Jonathan Scheele felicită Agenda 21

    "Ţin să felicit Asociaţia de asistenţă şi programe pentru dezvoltare durabilă Agenda 21 şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici pentru proiectul pe care 1-au derulat şi care a avut ca obiectiv creşterea calităţii funcţiei publice la nivel local în vederea satisfacerii nevoilor şi a cerinţelor cetăţenilor şi ale comunităţii"

    "Proiectul dumneavoastră este un succes în primul rând pentru că răspunde nevoilor de schimbări democratice din România din sistemul administraţiei publice şi în al doilea rând prin numărul impresionant de beneficiari direcţi şi indirecţi"

    tot discursul > >

    Observatorul Instituţiei Prefectului

    Întâlnirea reprezentanţilor participanţilor la proiectul „Observatorul Instituţiei Prefectului” din data de 7 Noiembrie a marcat lansarea sa oficială. Au fost prezentate în detaliu principalele activităţi presupuse de proiect şi au fost clarificate responsabilităţile fiecărui partener. Participanţii au avut ocazia să pună întrebări şi să facă propuneri în ceea ce priveşte o mai bună organizare a activităţilor şi o maximizare a rezultatelor aşteptate.

    Pe data de 16 Noiembrie a avut loc prima întâlnire cu reprezentanţii instituţiilor Prefectului din cele cinci locaţii ale proiectului, permiţându-le acestora să afle mai multe despre rolul lor în cadrul acestuia. Toţi participanţii şi-au manifestat intenţia de a contribui în mod activ la activităţile proiectului şi au prezentat propriile propuneri. De asemenea, au fost discutate eventualele probleme ce ar putea apărea în timpul implementării proiectului şi au fost sugerate posibilităţi de evitare a acestora. Fiecare instituţie şi-a desemnat o persoană de contact care să faciliteze comunicarea cu APDD – Agenda 21.

    O noua mentalitate în exercitarea funcţiei publice

    Conferinţa ”O noua mentalitate în exercitarea funcţiei publice”, din data de 25 octombrie, a marcat încheierea proiectului ”Transparenţă şi Etică în Administraţia Publică” şi a reunit reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, ai monitorilor participanţi la proiect şi ai principalilor parteneri din cadrul acestuia (Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, Televiziunea Română).
    Evenimentul a fost onorat de participarea Excelenţei Sale, domnul Jonathan Scheele, şeful Delegaţiei Comisiei Europene în Romania şi a prof. univ. dr. Alexandru Taşnadi, Prodecanul Facultăţii de Economie Generală şi Preşedinte al Asociaţiei APDD - Agenda 21.
    Principalele subiectele dezbătute au fost:

    • Mizele, desfăşurarea şi rezultatele proiectului
    • Rolul societăţii civile în realizarea unei administraţii performante în România
    • Implicarea partenerilor principali, ANFP şi TVR în proiect
    • Partenerii locali şi rolul lor în realizarea proiectului
    • Transparenţă şi etică în administraţia publică, oportunităţi şi lecţii învăţate
    • Experienţa monitorizării funcţiei publice

    În cadrul discuţiilor, personalităţi publice locale şi centrale şi reprezentanţi ai presei şi-au expus punctul de vedere în ceea ce priveşte principalele probleme cu care se confruntă administraţia publică în România şi au propus soluţii pentru contracararea acestor dificultăţi.
    Activităţile desfăşurate în cadrul proiectului au sprijinit iniţiativa de modificare a Legii codului de conduită a funcţionarilor publici, inclusiv introducerea unui articol 20 – (1) care stipulează că: ”În scopul aplicării eficiente a dispoziţiilor prezentului cod de conduită, conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice vor desemna un funcţionar public, de regulă din cadrul compartimentului de resurse umane, pentru consiliere etică şi monitorizarea respectării normelor de conduită.”. Alte rezultate semnificative ale proiectului sunt: elaborarea Manualului de proceduri pentru implementarea Codului de conduită, realizarea sondajului de opinie referitor la Percepţia funcţiei publice de către cetăţeni, producerea a două Rapoarte ale monitorilor, 16 reportaje transmise la TVR1, organizarea Zilei Porţilor Deschisein instituţii publice din cele patru locaţii ale proiectului şi mai ales crearea unui parteneriat public-privat eficient în vederea asigurării unei administraţii publice performante.

      << Pagina anterioara

Agenda21 © 2013